prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2019 22:19:00

Považuji za zásadní, aby se průmyslové podniky chovaly i jako dobří sousedé

Považuji za zásadní, aby se průmyslové podniky chovaly i jako dobří sousedé

Krajský úřad Moravskoslezského kraje zpřísňuje podmínky provozu nejvýznamnějších průmyslových provozů v regionu. Aby ještě méně zatěžovaly životní prostředí.

 Koncem června například nařídil společnosti OKK Koksovny udělat další opatření, která omezí úniky dýmu v Ostravě. Začal jednat také s ostravskou chemičkou BorsodChem MCHZ, s.r.o.

„Krajský úřad pravidelně přezkoumává závazné podmínky integrovaných povolení pro průmyslové podniky. Kontroluje, zda provozy skutečně při výrobě využívají nejlepší dostupnou techniku. A ukazuje se, že využívají. Splňují také veškeré limity dané evropskou i českou legislativou. Nicméně čas od času se stane, že dojde k únikům nežádoucích a viditelných emisí do ovzduší, které lidem otravují život. I proto úřad integrovaná povolení znovu přezkoumává, rozhodnutí jsou stále živá, je možné do nich zapracovat další nová opatření. A protože považuji za zásadní, aby se průmyslové podniky chovaly nejen jako dobří investoři a zaměstnavatelé, ale také jako dobří sousedé, vedeme s nimi jednání o dobrovolných dohodách. Aby jako dobří sousedé udělali i něco navíc, než jim ukládá zákon. Byť je to nákladné a vyžaduje to nadstandardní přístup,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Evropská unie sjednocuje legislativu v oblasti ochrany životního prostředí. U průmyslových podniků vydává směrnice, které v dané průmyslové činnosti definují nejlepší dostupné techniky, a které jsou v Evropské unii nyní vyžadovány. Tímto procesem se sjednocuje pohled na ochranu životního prostředí jak západní, tak východní části unie, a zároveň se sjednocuje i konkurenceschopnost těchto provozů v rámci unijního prostoru.

„Jakmile je taková směrnice o nejlepších dostupných technikách uvedena ve věstníku EU, okamžitě začínáme s podnikem jednat a konkrétní limity a podmínky ze směrnice implementovat do integrovaných povolení a samotného provozu,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro životní prostředí Jarmila Uvírová.

Dodala, že Moravskoslezský kraje nastavil další opatření nad rámec evropské a české legislativy v dobrovolných dohodách s Třineckými železárnami, společnostmi BorsodChem MCHZ, Teva Czech Industries s.r.o, OKK Koksovny a AL INVEST Břidličná. Aktuálně připravuje dobrovolnou dohodu se společností Liberty Ostrava a.s. a Veolia Energie ČR, a.s.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama