PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.08.2019 19:09:00

Je žádoucí, aby evidence konečných majitelů firem byla veřejná a transparentní

Je žádoucí, aby evidence konečných majitelů firem byla veřejná a transparentní

Komentář na facebookovém profilu k návrhu na schválení veřejného rejstříku konečných vlastníků firem

 Víte, že často nikdo ve skutečnosti neví, kdo vlastní firmy, které získávají veřejné zakázky či například dotace? Právě tak vznikají dlouhé roky kauzy související s korupcí a střetem zájmů: ROP Severozápad, OKD, Opencard, IZIP nebo… Agrofert.

Pokusím se vysvětlit, v čem spočívá problém. Je tomu tak proto, že současná podoba rejstříku vlastníků je doslova tragická. Rejstřík je poloprázdný a nikdo neověřuje, zda jsou zveřejňované informace pravdivé. Dlouhodobě na to upozorňujeme. Informace o tom, kdo skutečně vlastní firmu, by měla být nejen veřejně dostupná všem, ale měla by být vyhodnocována i při zadávání zakázek, aby byl vyloučen střet zájmů.

Právě proto jsme již předložili návrh, který požaduje veřejný rejstřík konečných vlastníků, podobně jako je tomu třeba na Slovensku. Vládní koalice tuto změnu bohužel nepodpořila. Tento neblahý deficit musí nicméně řešit, neboť jeho odstranění požaduje v rámci boje proti korupci evropská směrnice.

Je-li ANO „protikorupční hnutí“, jak se snaží jeho šéf již od svého vzniku občanům tvrdit, měla by zapracovat všechny připomínky, které jsme jí zaslali. Dle evropské legislativy by měl být rejstřík hotový nejpozději v lednu příštího roku, nicméně vládní novela počítá s účinnosti až v prosinci 2020, tedy skoro o rok později. Vládní návrh má navíc špatně nastaven kontrolní systém, například nefunkční sankční mechanismus. Lidem zneužívajícím veřejné zakázky tak nadále nebude hrozit funkční postih.

A důkaz, že to jde i u našich sousedů? Když jsme s Piráty poprvé upozornili na naprosto bezprecedentní střet zájmů samotného premiéra, vycházeli jsme mimo jiné i z veřejného rejstříku sousedního Slovenska, kde je pan Babiš veden jako skutečný majitel koncernu Agrofert.

V širším kontextu je naprosto žádoucí, aby evidence konečných majitelů firem byla v ČR veřejná, kvalitně vyplněna a transparentní. Chceme, aby veřejné zakázky dělaly firmy v nejvyšší kvalitě za nejlepší cenu, nikoliv aby je dělaly firmy propojené s politiky. To pak končí porušováním zákonů, trestními stíháními a oprávněnou nedůvěrou občanů ve stát.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama