Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.08.2019 21:33:00

Je nepřijatelné, aby se Česko stalo skladištěm nelegálního odpadu

Je nepřijatelné, aby se Česko stalo skladištěm nelegálního odpadu

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček navštívil 5. srpna 2019 Frýdek-Místek.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček navštívil 5. srpna 2019 Frýdek-Místek, kde nedávno skončila likvidace nelegálního skladu s toxickým odpadem, a také ostravský obvod Radvanice a Bartovice, kde ovzduší dlouhodobě dosahuje republikově nejvyšších hodnot prachových částic a jiných škodlivých a karcinogenních látek. Hlavním tématem návštěvy bylo přeshraniční znečištění a ochrana životního prostředí.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček nejprve ráno zavítal do Frýdku-Místku. Po pracovním jednání na magistrátu zamířil společně s primátorem Michalem Pobuckým do Starého Města, kde byl v lednu letošního roku objeven rozsáhlý sklad nebezpečných odpadů, čítající přes 700 tisíc litrů nebezpečných chemikálií, barev, ředidel, rozpouštědel i kyselin.

„Chtěl bych poděkovat primátorovi i magistrátu Frýdku-Místku za to, že nebezpečný odpad z nelegálního skladu dokázali zlikvidovat v rekordním čase. Náklady na tuto likvidaci z městského rozpočtu šplhají až k patnácti milionům korun. Pokud se potvrdí, že odpad pocházel z Polska, bude na místě požadovat kompenzace právě po polské straně. Je nepřijatelné, aby se Česko stalo skladištěm nelegálního odpadu, ze kterého si různé kriminální skupiny dělají výnosný byznys, skupují jej v západní Evropě a místo řádné likvidace jej zanechávají ve středoevropských zemích,“ uvedl ministr Petříček. O věci bude v nejbližší době hovořit s ministrem životního prostředí.

Ministr Petříček na okraj návštěvy Frýdku-Místku navštívil společně s primátorem také provoz belgické společnosti Vyncke ve městské části Chlebovice, který se zaměřuje na výrobu zařízení určených k produkci energie z biomasy, komunálního tříděného odpadu a také odpadů vznikajících při průmyslové výrobě.

V ostravském obvodu Radvanice a Bartovice pak v odpoledních hodinách ministr Petříček navštívil společně se starostou Alešem Boháčem a zástupci Českého hydrometeorologického ústavu a Zdravotního ústavu v Ostravě zdejší měřící stanici kvality ovzduší. Právě ta dlouhodobě vykazuje nejčetnější překročení mezní hranice pro polétavý prach. Obyvatelé tu každoročně dýchají silně znečištěný vzduch po dobu bezmála sto dní.

„Situace je v této oblasti kritická, a to nejen v období smogové situace. Podle odborníků má přitom významný vliv na zdejší životní prostředí přeshraniční znečištění ovzduší. Jednoznačně se tak ukazuje, že v Moravskoslezském kraji nelze bez snížení emisí v Polsku dosáhnout imisních limitů,“ uvedl ministr.

Ministr Petříček rovněž uvedl, že hodlá závěry dnešní návštěvy probírat s polskou stranou. Otevřít chce nejen téma kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji a vliv přeshraničního znečistění, ale i problematiku přeshraniční likvidace nebezpečných odpadů.

„Existuje velké množství přeshraničních projektů, které jsou důkazem dobrých sousedských vztahů mezi Českou republikou a Polskem. Spolupráce v řadě oblastí funguje bezchybně, nevidím proto důvod, proč by nemohla fungovat i ve věci ochrany životního prostředí na obou stranách hranice,“ uzavírá ministr Petříček.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama