PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2019 12:18:00

S velkou nelibostí sleduji vývoj kauzy premiérova střetu zájmů

S velkou nelibostí sleduji vývoj kauzy premiérova střetu zájmů

Předseda Pirátů Ivan Bartoš vyzývá ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou, aby zveřejnila odpověď na předběžnou auditní zprávu, která byla odeslána Evropské komisi.

 V této odpovědi, dle slov ministryně Dostálové, byla rozporovaná každá věta. Takový přístup vedení ministerstva může být dle Pirátů v přímém rozporu s principem nestrannosti úředníků podléhající pod služební zákon. Celou kauzu navíc Piráti považují za velice nepřehlednou. „S velkou nelibostí sleduji vývoj celé kauzy střetu zájmů českého premiéra, kdy jednotlivé úřady přistupují k problematice proplácení finančních podpor zcela odlišně. Na jedné straně SZIF nebo SFŽP proplácení dotací zastavily, na straně druhé např. Ministerstvo průmyslu a obchodu celou věc bagatelizuje a i nadále schvaluje finanční podpory. Chci, aby bylo ve věci, kdy může být kromě porušování zákonů podle našich informací také vyvíjen tlak na úředníky ministerstev, co nejdříve jasno. Proto se v rámci této kauzy obracím jednak na DG REGIO s předáním informací ohledně aktuální situace v ČR a za druhé na ministryni Dostálovou, aby byla odpověď české strany zveřejněna,” komentuje situaci předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Piráti před nedávnem vyzvali osm českých ministerstev a úřadů s výzvou, aby tyto instituce dodržovaly zákony ve vztahu ke střetu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše. Piráti tak učinili s ohledem na možné nemalé finanční škody pro český stát a také s apelem, aby byl přístup všech úřadů jednotný, přehledný a zejména nebyl v rozporu se zákonem. „Již dříve jsme informovali o proplácení dotací z evropských dotačních fondů společnostem skupiny Agrofert, a.s., které s předstihem pozastavil Státní zemědělský a intervenční fond. Na základě naší výzvy se k zemědělskému a intervenčnímu fondu přidal pouze Státní fond pro životní prostředí v případě národních dotací. Všechny ostatní instituce k celému problému přistupují naprosto benevolentně. Je zarážející, že tento nejednoznačný a do velké míry chaotický přístup panuje v období, kdy česká ministerstva připravují odpovědi k návrhům auditních zpráv Evropské komise. To je jeden z důvodů, proč se obracím na generálního ředitele DG REGIO Marca Lemaîtreho,” popisuje Bartoš.

V dopisu generálnímu řediteli Ivan Bartoš rovněž upozorňuje na situaci ohledně pohrdavého přístupu mimořádné senátní komise k auditním zprávám, která je českými ministerstvy naprosto ignorována. „Úkolem konstruktivní opozice je mimo jiné konstruktivně kontrolovat vládu a přinášet návrhy řešení vzniklých problémů. Naším jednoznačným návrhem bylo neporušovat zákon a postupovat jednotně. To se bohužel neděje, a i to je důvod, proč jsem ve svém dopise generálnímu řediteli Marcu Lemaîtremu poskytl vzájemnou komunikaci mezi mnou a např. Ministerstvem průmyslu a obchodu, které například uzavřelo dohodu o finanční podpoře společnosti z koncernu Agrofert 25. června 2019,” uzavírá Bartoš.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama