MUDr. Martin Kuba

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2011 20:28:36

Podnikatelé vyčerpali už čtvrtinu evropských peněz

Podnikatelé vyčerpali už čtvrtinu evropských peněz

Jen v letošním roce ministerstvo podnikatelům vyplatí rekordních více než 10 miliard korun.

Přes 25 miliard korun už získali čeští podnikatelé a živnostníci z Operačního programu Podnikání a inovace. Na svých účtech tak mají už víc než jednu čtvrtinu z celého operačního programu, který dohromady nabízí na 90 miliard korun.

„Takto velká čísla skrývají stovky a tisíce podnikatelských příběhů firem a živnostníků ze všech regionů České republiky. Celkem má podporu z operačního programu přislíbenou už více než 6 000 českých podnikatelů,“ zdůrazňuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Jen v letošním roce získají podnikatelé z Evropských dotací od Ministerstva průmyslu a obchodu přes deset miliard korun. Na účty českých podnikatelů zamířilo k poslednímu listopadovému dni za rok 2011 přesně 9,6 miliard korun.

„Na začátku roku jsme si stanovili cíl vyplatit v letošním roce českým podnikatelům nejméně deset miliard korun. Zájem a kvalita projektů českých podnikatelů nakonec příjemně překonala naše původní odhady, protože už dnes je jasné, že do konce roku desetimiliardový cíl překonáme,“ říká ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Petr Očko.

Ministerstvo průmyslu a obchodu a jeho agentura CzechInvest se v letošním roce zaměřily na odstraňování administrativních překážek, které čerpání prostředků z operačního programu mohly v minulosti zpomalovat.

„Upřesnili jsme některá pravidla a zefektivnili jak příjem a správu nových žádostí, tak vyplácení peněz. Díky tomu je dnes vyřizování žádostí o podporu z Operačního programu Podnikání a inovace rychlejší než kdy dřív,“ říká Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest.

V současné době mohou podnikatelé z Operačního programu Podnikání a inovace získat podporu na založení vlastního centra sdílených služeb jako je třeba vývoj softwaru nebo správa účetnictví, marketingu a podobně z programu ICT a strategické služby. Kromě toho je možné získat také zvýhodněný úvěr z programu Progres.

V lednu příštího roku se podnikatelům z hospodářsky slabších regionů České republiky otevře program Rozvoj zaměřený hlavně na menší podniky. Z něj mohou firmy získat finance na pořízení nových strojů a zařízení.
V průběhu roku 2012 pak Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje vyhlásit další otevřený program Progres. Otevře se také program Eko-energie určený například na podporu investic do efektivního nakládání s energiemi. Počítá se také s vyhlášením programu Potenciál, který podporuje zakládání vlastních center výzkumu a vývoje. Nové žádosti bude možné podávat také do programu Nemovitosti, který je zaměřený na rekonstrukci objektů pro podnikání. A konečně by se měl otevřít i program Marketing, ze kterého mohou firmy získat prostředky na svoji prezentaci na zahraničních výstavách a veletrzích. Přesný výčet vyhlašovaných programů se ovšem v průběhu roku může měnit v závislosti na tom, kolik peněz podnikatelů z celého operačního programu reálně vyčerpají.

Operační program Podnikání a inovace mezi podniky z oblasti zpracovatelského průmyslu, centra sdílených služeb a technologická centra v období 2007-2013 rozdělí 3,6 miliardy euro, tedy na 90 miliard korun. O dotaci mohou požádat podniky, které své projekty realizují mimo území hlavního města Prahy. Řídicím orgánem OPPI je Ministerstvo průmyslu a obchodu, zprostředkujícím subjektem pro dotační tituly OPPI je Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest.

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama