RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2019 9:15:00

Jak to je s "lex Babiš"

Jak to je s "lex Babiš"

Komentář na facebookovém profilu k auditu Evropské komise o střetu zájmů premiéra Babiše

 Zákon o střetu zájmu u nás existuje od roku 2006 (zákon 159/2006) a byl postupně novelizován. Mj. upravuje-omezuje konflikt zájmu u dotací a zakázek - dle pana premiéra "zákon 'lex Babiš' byl namířen pouze proti mně s cílem vyštvat mě z politiky"

Jeho "splnění"

Zákon řeší, kdy konflikt vzniká a kdy mj. dotace nemůže být přidělena. Samozřejmě neříká nic o tom, jak se mají osoby konfliktu zájmu zbavit, a tím méně "schvaluje", jak to udělaly - dle pana premiéra "lex Babiš jsem dodržel, postupoval jsem přesně podle něj, vložil jsem firmu do svěřenských fondů"

Komise a naše zákony

Evropská pravidla pro poskytování EU fondů (členy Unie schválená) explicitně obsahují, že příjemce specifikovaných EU dotací musí plnit též podmínky dané domácími zákony. A Komise bezesporu může posuzovat, zda se to děje, jinak nemůže zajistit, že proplácí evropské dotace oprávněně - podle pana premiéra "je zcela absurdní, že Brusel vykládá český zákon"

Bohužel, dokonce v "nezávislých médiích" toto dost jasně nezaznělo. Zároveň zaznívá "naděje", že "Brusel" může problém, který s premiérem-velkopodnikatelem-příjemcem dotací máme, vyřešit.

Nevyřeší, je to problém náš. "Brusel" vyřeší "svůj" problém, dotace firmám pana premiéra prostě tím, že v určeném množství a kategoriích je neposkytne. To, jak si poradí stát, a zda nerozhodne, že se "na pana premiéra složíme my všichni", je věcí našeho státu. Doufám, že neselže.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama