RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.06.2016 14:12:34 - V.Spurný

Odchod Británie z EU

Lze čekat, že podmínky které si vyjedná nyní Anglie budou inspirací pro další státy, které by se rozhodly EU opustit nebo se to takhle posuzovat nedá, protože se ke každému státu přistupuje v unii jinak?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.06.2016 16:27:52 - RNDr. Pavel Poc
Vážený pane Spurný, díky za dobrý dotaz. Omlouvám se, že odpověď nebude krátká, ale je to poněud komplikované a je potřeba nejprve vysvětlit některá fakta. Mějte tedy rosím s mou odpovědí trpělivost. Angličtí občané sice dvouprocentním rozdílem v referendu doporučili své vládě,aby opustila Společenství, ale ratifikační proces ve spojeném Království referendum nezahrnuje, tj. jejich parament se jím může ale také nemusí řídit. Bohužel britský premiér nijak nespěchá s oznámením o vystoupení UK z EU. To je problém protože jakékoli jednání o vystoupení může začít teprve poté. Pak bude následovat vyjednání samotného vystoupení, nikoli podmínek další spolupráce s členskými státy Osobně mám za to, že některé typy spolupráe si bude muset UK vyjednat teprve následně a dokonce bilaterálně. Bude jim chybět stovky smluv, které má nyní uzavřeny EU a které pro UK pravděpodobně přestanou platit. Jakékoli jednání tedy začne zásadně až poté, co Britský premiér vyhoví svým občanům a oznámí vystoupení UK z EU. A pozor, poté začíná běžet dvouletá lhůta a pokud to vláda Velké Británie nestihne, jejich členství skončí bez dohody přesně po dvou letech, takže se jim také nemusí podařit vyjednat nic.Co se týká dalších podmínek, mám na mysli další spolupráci PO opuštění EU, tak to bude záležet výhradně na vládách členských států, kam až dovolí UK zajít. Váš dotaz je dobrý, ale prozrazuje, že máte pocit, že EU je nějaký centrálně řízený orgán. Není tomu tak, EU je spíše klub a každý klub samozřejmě lépe jedná se svými členy než z nečleny. Co se týká rovného přístupu ke členským státům, tak zde samozřejmě platí stejné pravidlo. Jistěže k členským zemím se přistupuje stejně, ale po vystoupení, to je pochopitelně něco docela jiného. Jestli se tedy ptáte na toto, tedy zda by třeba Česká republika PO opuštění EU vyjednala stejné podmínky jako Velká Británie, tak to zcela jistě ne. Byla by totiž v tu chvíli už MIMO klub, mimo EU a pak už by samozřejmě žádná rovnost přístupu neplatila.