Ing. Ivo Bezecný

mimo zastupitelskou funkci
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.08.2016 16:41:25 - mykeš

Turecko

Jak na vás působí vydírání EU Tureckem? Jak by měla EU reagovat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.08.2016 10:24:25 - Ing. Ivo Bezecný

 V tomto případě Turecko pouze zneužívá slabosti EU v oblasti ochrany svých hranic. Děsí mně skutečnost, že tyto hranice jsou děravé jak cedník a že je vůbec možné, aby se sem valily tisíce lidí jako by žádné ani neexistovaly. Nevím, jaký jste ročník narození, já však pamatuji dobu, kdy dokonce ani z Česka do Maďarska neproklouzla bez kontroly ani myš. tato skutečnost je pro mně velkým překvapením a sklamáním. Chápu na jedné straně postoj solidarity s uprchlíky, na druhé straně tento postoj nesmí vest k ohrožení vlastní bezpečnosti. A to se nyní děje, jak můžeme vidět I ze všech těch teroristických útoků.

Turecko je přímý soused EU a navíc I soused Sýrie, takže uprchlická vlna se valí přes něj. Má dvě možnosti, buď jim průchod neumožnit - když bude EU vstřícná jeho přáním - nebo nechá migrant projít - když EU nebude Turecku vycházet vstříc.

Faktem je, že až do nedávna bylo možné považovat Turecko za standardní demokratický stat, plně podporující euroatlantickou poltiku, hlavně pokud jde o vojenskou oblast. Nebylo se tedy příliš čeho obávat, samozřejmě kromě větší chudoby zejména tureckého venkovského obyvatelstva (podobné obavy ovšem panovaly I pokud šlo o Bulharsko nebo Rumunsko). Nyní dochází k určitému posunu směrem k autokracii a zatím není úplně zřejmé, kam až posun povede a jaké bude mít důsledky.Včetně důsledky pro vztah s EU 

Jak z toho ven? Aby se EU ocitla v pozici silnějšího a tedy nesnáze vydiratelného, musí zabezpečit své hranice. Musí dát jasně najevo, že upchlíci už nemají v EU místo - psychologicky velmi obtížný postoj, ale nemá alternativu. Uprchlíkům musí být jasné, že v EU žádné dávky nedostanou, že tady nemají co dělat. Teprve až bude hranice zajištěna, klidně třeba I plotem a s pomocí armády - je to velmi smutné - pak teprve můžeme přitvrdit vůči Turecku. Do té doby, pokud jde u upchlický problem, táhneme za slabší stranu provazu a musíme něco zkousnout.

takže závěrem- Turecko využívá slabost EU v oblasti uprchlíků a snaží se získat politický capital. To je přirozené. Dokud EU nebude mít vyřešen uprchlický problem a dokud nebude hranice šengenského prostoru pro ilegály nepropustná, pak EU bude muset asi vycházet Turecku, jako strážci hranic, v lecčems vstříc. Úkolem EU je, aby tato doba byla co nejkratší a aby nevedla k dalším škodám.