Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.09.2016 12:36:10 - Od malička Pražan

Proplácení faktur

Zajímalo by mě, jak budete chtít řešit problém, který tu je a živnostníkům komplikuje podnikání. Jde o to, že vám dodavatelé neplatí včas. A co když vám nezaplatí vůbec? Do daní totiž dáváte faktury, které jste vydaly, ne ty, co byly proplaceny. A co když vám třeba někdo dluží dost a vy pak nemáte a na zaplacení daní? Velké firmy toto asi neřeší, ale my obyčejní drobní živnostníci ANO. Jaký je váš plán?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.10.2016 14:41:52 - Andrej Babiš
 

Dobrý den, děkuji za dotaz, který jsem s občany, podnikateli a také kolegy z MF diskutoval vícekrát. Jedná se o velmi komplikovaný problém, který prostě není možné řešit pouze v rámci resortu MF a vůbec největší chybou by bylo řešit jej neuváženou změnou daňových zákonů. Určitě se shodneme, že jde především o problém vymahatelnosti práva, které souvisí s tím, jak se dva obchodníci dohodnou a jaké platební podmínky si stanoví. Tento problém je tedy velmi komplexní a vychází především z praktik, jaké zde byly nastaveny v 90. letech a které ještě někdy přetrvávají. Je tedy potřeba zlepšit podnikatelské prostředí jako takové, zvýšit vymahatelnost práva a v neposlední řadě narovnat podnikatelské prostředí. Nekalé praktiky, jakými je neplacení dodavatelům, svědčí o špatné morálce, která často může souviset i s tím, že dotyčný si nedělá velkou hlavu také například z placení daní. Nástroje, které zavádíme v oblasti daní, mají pomoci narovnat konkurenční prostředí a dát jasný signál všem podnikatelů, že poctivost a dodržování pravidel nejsou žádnou slabinou.

Pokud Vás to zajímá, nabízím krátké vysvětlení, proč bychom neměli hned měnit pravidla DPH: Daň z přidané hodnoty je nepřímá daň, kterou státu platí jiná osoba (plátce) než ta, která je této dani podrobena a na kterou účinky daně dopadají (zákazník). Ve své podstatě tak nepřímá daň zdaňuje spotřebu, neboť je zahrnuta v ceně zboží nebo služeb nakupovaných zákazníkem. Daň z přidané hodnoty je vždy součástí ceny za zdanitelné plnění. Zákon o DPH však povinnost vlastní úhrady celkové ceny nakupovaného zboží nebo služby nijak neřeší, neboť se jedná výlučně o soukromoprávní vztah dvou obchodních subjektů. V případě DPH je také třeba vzít v úvahu pokročilou harmonizaci této nepřímé daně v rámci EU. Česká republika je vázána především směrnicí o DPH, která mimo jiné stanoví pravidla pro okamžik vzniku povinnosti přiznat daň. Tato pravidla jsou závazná pro všechny členské státy. V současné době je plátce daně ve většině případů povinen přiznat daň ke dni uskutečnění zdanitelného plnění (při dodání zboží a poskytnutí služby), a nikoliv až ke dni přijetí celkové úplaty za toto zdanitelné plnění. V souladu se směrnicí o DPH i český zákon o dani z přidané hodnoty umožňuje opravit výše daně u (nezaplacených) pohledávek za dlužníky v insolvenčním řízení.

Skutečnost, že odběratel neplatí dodavateli, je bohužel součástí rizika podnikání a vyplývá např. ze vzájemné znalosti obou obchodníků, toho, jak dlouho spolu obchodují, ale především z toho, jak si smluvně upraví svůj vztah (smlouva o koupi zboží, smlouva o dílo apod.). Jde tak zejména o nastavení platební podmínky v rámci smlouvy. Pokud chce dodavatel eliminovat riziko nezaplacení ze strany odběratele, mohou si dohodnout zálohové platby nebo využít instituty, jakými jsou akreditiv apod. Skutečnost, že tyto nástroje nejsou až tak často využívány (snižují marži nebo konkurenceschopnost) může být dána i tím, že velká část podnikatelů na našem trhu je ochotná podstoupit riziko nezaplacení ze strany odběratele. Sekce Daně a cla tedy není tím, v jehož gesci je řešení výše uvedeného problému (to vyplývá i z výše uvedeného). Gestorem by mohlo být např. Ministerstvo spravedlnosti (v rámci zvyšování vymahatelnosti práva) nebo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zdravím, AB

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE