Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.11.2016 21:39:56 - Hana Komínková

U voleb dáváme hlas poradcům a nebo senátorům?

Pane senátore v tomto odkazu https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/cssd-potrebuje-vedle-sobotky-uderneho-cloveka-na-spinavou-praci-rika-sef-senatoru-stech-3953 jste řekl toto:„Dostal jsem esemesku, kde byl ten návrh. Velmi strohý, stručný. Můj poradce mi řekl, že je to v souladu s politikou jedné Číny a v souladu se strategickým partnerstvím – no a tak jsem to neřešil,“ popsal předseda Senátu Štěch svůj přístup k prohlášení, které následně vyvolalo velké demonstrace.
Nebylo by k občanům férovější, kdyby se každý poslanec a senátor věnoval jen a jen své poslanecké a senátorské práci? Nebylo by férovější zakázat souběh různých funkcí, podnikatelských aktivit atd? Nebylo by férovější mít méně poradců a více se spoléhat na svůj úsudek a svou práci? Vždyť na volební kandidátce jste byl Vy a ne nějaký, občanovi neznámý, poradce. Navíc, nejsou ti poradci tak trochu putovní?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.11.2016 16:13:36 - Milan Štěch

Paní Komínková,

ujišťuji Vás, že se ničemu jinému než práci senátora nevěnuji. Žádné podnikatelské aktivity jsem nikdy neměl a nemám a moje rodina by Vám potvrdila, že ji kvůli své práci bohužel dost šidím. Pokud jde o mé poradce, mám jich naprosté minimum a rozpočet na ně, který mám jako předseda Senátu k dispozici, zdaleka nevyčerpávám. Jejich názor beru často (ne vždy) v potaz, ale v konečné instanci se pokaždé rozhoduji sám.
Je pravda, že moje vyjádření v rozhovoru pro Seznam.cz nebylo formulováno úplně nejšťastněji a je mi líto, jestli Vás popudilo. V podstatě jsem ale chtěl říct jen tolik, že jsem se svého poradce otázal, zda je prohlášení podle jeho názoru nějak nad rámec dohody o strategickém partnerství s Čínou. Domníval jsem se, že není, ale chtěl jsem si být jist. Poradce mě ujistil, že se v tomto nemýlím. A mimochodem – opravdu jsem se nemýlil. Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů nijak nevybočuje mimo rámec zmíněné dohody, ani naší politiky jedné Číny, které se drží všechny vlády už od vzniku České republiky v roce 1993, stejně jako většina ostatních zemí.

S pozdravem

M. Š.