RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.01.2017 13:40:37 - Petr Kuře

USA

Děkuji za upřímnost. Myslel jsem si, že USA chce být č.1, a že má by měla z rozpadu EU radost, stejně jako Rusko. Nemyslíte, že je to ale hlavně na vás s tím něco udělat? Lidi přestali EU věřit a za to si může sama. A když jsme u geopolitiky, myslíte, že jde USA o to vyvolat zde v Evropě nějaký vážnější bezpečnostní konflikt? Proč by to dělala? Co by měla z toho, kdyby se tu válčilo? Přeci jen jsou mezi námi ještě stále ti, co pamatují světovou válku a podle mě nikdo nechce, aby se to opakovalo, nebo ano?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.01.2017 6:59:23 - RNDr. Pavel Poc
Za to, že lidé jak píšete přestali EU věřit, je to, že se zastavila na půl cestě. EU  není žádný superstát a dokonce to není ani federace. Je to vcelku volná konfederace bez společné vlády, kdy všehny důležité rozhodovací procesy bývají dlouhé. Nejsem sám, kdo chce, aby Evropská rada svolala tzv. Konvent, nejširší demokratický nástroj EU, a na něm aby se rozhodlo kam dál. N Evropském parlamentu bohužel v tomto případě rozhodnutí není. Pokud máme pokročit dál, musí se změnit smlouva o fungování EU a to musí inicivat a dovolit členské státy. Je to trochu jako se stěhováním Parlamentu z Bruselu do Štrasburku. Nejvíc to vadí nám, veřejnost za to nejvíce nadává nám, a bohužel zároveň my s tím nemůžeme fakticy nic dělat, protože směnit smlouvy musí členské státy.

Poku jde o ten bezpečnostní konflikt, tak nechci spekulovat o pozadí konfliktu na Ukrajině. Podobně, nebyla to Evropská unie kdo nastartoval a tolik let živil konflikt v Sýrii. Já stále pevně věřím, že se národní politici vzpamatují a nenechají se zavléct do něčeho, co by ohrozilo bezpečnost obyvatel. Proliferace nacionalismu, tak krásně živená USA a financovaná mj. i Ruskem (viz. LePenová, viz UKIP), je samozřejmě také zdroj vnitřní nestability. Lidí, kteří pamatují válečné běsnění je stále méně a na mnoha besedách slýchám naivní názor, že k udržení míru na kontinentě EU nepotřebujeme. Je to ale omyl. Potřebujeme, a bez společného Evropského projektu můžeme opravdu čelit vážným potížím i v tomto směru.