Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.02.2017 21:54:42 - vatínek

Uvědomujete si negativní dopad zrušení senátu?

Říkáte, že je Senát pro tak malou zemi zbytečným luxusem, ale já s tím nesouhlasím. Je samozřejmě zbytečný, ale pouze v kontextu jeho současných pravomocí. Jeho zrušení by ale přineslo riziko, vyplývající z toho, že je to jediné politické těleso, které je v tomto státě voleno většinovým, jednomandátním způsobem a obměňováno postupně, po třetinách. Mnohem vhodnější by bylo snížit celkový počet poslanců i senátorů na polovinu a zvýšit pravomoc senátu tím, že by k přehlasování jeho veta dolní sněmovna musela dosáhnout dvoutřetinové většiny. A totéž pochopitelně v případě veta presidentova. Jinou možností je samozřejmě Senát zrušit a upravit volební systém směrem k většinovému snížením počtu mandátů na jeden obvod např. na 3 a zrušením pětiprocentního limitu. Přeji hodně úspěchů a dvojciferný výsledek ve volbách.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.03.2017 14:30:47 - Tomio Okamura
Dobrý den, my navrhujeme změnu politického systému v podstatě v duchu, jak to píšete vy - postavit moc na tři kontrolující se pilíře: 1) moc zákonodárná - sněmovna, tedy jedna komora  - přímo volení a odvolatelní  poslanci volení v původních politických okresech;2) moc výkonná  - přímo občany volený a přímo odvolatelný prezident, který sestavuje vládu;3) moc kontrolní - občané, kteří v referendu mohou rušit a přijímat zákony a odvolávat politiky.
Takový systém je vysoce pružný a odolný vůči korupci i blbosti - protože i když vždy půjde politika, ministra uplatit nebo zvolit blbce, tak v poslední instanci má občan špatnou volbu ihned napravit nebo napravit škodu, kterou politici spáchali špatným zákonem.Děkuji za podporu, ať se Vám daří!