PhDr. Zdeněk Soukup

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.02.2017 16:32:20 - dubínek

Diskuse o Ústavě

Co myslíte vy? Podle mě máme ústavu dobrou a pokud změnu, tak po hodně dlouhé diskuzi. Ono se totiž často stává, že změny nic dobrého nepřináší a do systému vnáší jen chaos. A jestli jste názoru, že novelizovat, tak v jakých bodech?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.02.2017 17:40:11 - PhDr. Zdeněk Soukup

O tom, že někdejší ČNR přijala v roce 1992 dobrou Ústavu, svědčí počet novel, přijatých do roku 2013. Bylo jich osm. Stabilita Ústavy je znak vyspělosti demokracie. V tomto pohledu jsme uspěli. Od roku 2013 do dneška se ale u Ústavně právního výboru PS nashromáždilo na 140 podnětů ke změnám Ústavy. Je to dané překotnými změnami. Ukazuje se, že Ústava, přijatá ve zcela jiné situaci, nám nedokáže dát jednoznačný návod na řešení problémů a konfliktů. Uvedu příklad - migrační krize a šíření islamizmu. Přichází kultura, která nezná kompromisy. Je třeba bránit naši tradiční kulturu, náš životní styl... Ukazuje se, že multikulturalisticky pojatá Ústava tento konflikt neřeší. Mám představu o definování evropské /české/  kultury, o jejím nadřazení nad kultury přicházející /to neznamená jejich postihování. Pouze se nesmí dostat do rozporu s naším právním pořádkem a zvyklostmi/.

Podobně Ústava podle mého názoru neřeší problém určité společenské odpovědnosti příjemců sociální pomoci, anebo vztah osobního a obecného zájmu...

Připouštím, že nemusí jít vždycky o potřebu něco změnit. někdy postačí vyjasnění si jak te či onen paragraf interpretovat. Proto pokládám komunikaci s předními ústavními právníky za užitečnou.