MUDr. Přemysl Sobotka

senátor v letech 1996-2016
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.06.2012 13:17:18 - sindy

Komplexně racionalizační brigády za komunistů

Dočetla jsem se, že jste vymyslel komplexně racionalizační brigádu – cituji :,,celá má činnost spočívala v tom, že jsem si v prosinci koupil láhev vína a splnil závazky a v lednu koupil druhou, napsal závazky“ Jsem 82 ročník, takže komunismus moc nepamatuji. Můžete mi to osvětlit? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.06.2012 14:51:44 - MUDr. Přemysl Sobotka

Milá Sindy, to je vám letos třicet let! Krásný věk. Přeji vám hodně štěstí!

Komunistická totalita se neprojevovala jenom tím, že tu byla vláda jedné strany. Komunisté řídili na všech úrovních i hospodářství a řídili ho špatně. Aby se zvyšovala produktivita práce, vznikly tyto takzvané komplexně racionalizační brigády. Existovaly především ve výrobě, v dolech a tak dále. Jejich cílem bylo nemanažerským řízením zlepšovat výsledky a zároveň mít pod kontrolou dělníky a lidi ve výrobě vůbec.

Moje odpověď je samozřejmě s nadsázkou a ironií, neboť většina racionalizačních brigád bylo formálních, papírových, naoko, prostě jako za totality. A stejně tak vznikla i komplexně racionalizační brigáda u nás na rentgenologii v liberecké nemocnici. Protože to bylo ve zdravotnictví unikátní, měli jsem od soudruhů pokoj.

Abych příval stupidní administrativy s tím spojený zvládl, aby se mi lépe vyhodnocovaly „novátorské přístupy“, „obětavost soudružek a soudruhů při zajišťování péče pro soudruhy občany“ a „zkvalitňování řízení“, vyplňoval jsem kolonky s lahví červeného.

Dnes na to vzpomínám s úsměvem, byť smutným. Přeji vám, aby jste nic podobného nikdy nezažila.