Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.06.2012 16:53:57 - sina

Nesouhlasím, to není sociální politika

Jak se stavíte ke změně daňových a pojistných zákonů, která počítá se zrušením obou sociálních dávek na bydlení a jejich nahrazením příspěvkem na náklady bydlení?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.06.2012 8:37:44 - Ing. Zdeněk Škromach
Jako ke každému opatření současné vlády, které škrtá v sociální oblasti a zvyšuje riziko chudoby u zvlášť zranitelných skupin obyvatelstva, tj. u mladých rodin s malými dětmi a důchodců. Tedy nesouhlasím, protože současné dávky, příspěvek na bydlení, poskytovaný v rámci státní sociální podpory a doplatek na bydlení poskytovaný individuálně podle toho, zda příjem žadatele dosahuje částky na živobytí odvozené od životního minima, jsou podle mého názoru nezbytnou mírou pomoci slušné společnosti k zajištění základní lidské potřeby – důstojného bydlení.

Podle vyjádření MPSV by mělo plánované zrušení doplatku na bydlení ušetřit od roku 2013 osm set milionů korun ročně. Ujišťování, že nejchudší lidé, kteří tuto dávku pobírají, by o ni ve skutečnosti přijít neměli, je nedostatečné. Možná, že opravdu sloučení doplatku na bydlení s příspěvkem na bydlení postihne především příjemce této dávky státní sociální podpory. Ale představitelé Ministerstva práce a sociálních věcí nám sdělují, že „Sloučením těchto dávek a sjednocením parametrů bude zachováno to, že sociálně nejslabší nebudou postiženi, ale těm dalším může být příspěvek zkrácen, nebo nebude všem přiznán.

Je tedy více než zřejmé, že „ono technické nastavení“, na kterém MPSV pracuje, sníží objem prostředků vyplácených na tyto účely cca o 20 %, a že cca 30 až 40 tisíc současných poživatelů příspěvku na bydlení na tuto dávku již nedosáhne, nebo jim bude vyplacena v nižší výši. To vše v době, kdy porodnost je nízká, náklady na bydlení rostou, důchody se budou valorizovat méně. To není sociální politika, kterou by mohla, popř. chtěla ČSSD podporovat.