Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.07.2017 9:10:38 - Monika Řeh.

Zdražování potravin

Prý hrozí zdražování potravin. Víte více? Tady http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pripravte-se-ceny-nekterych-potravin-pry-zanedlouho-vyleti-nahoru-494647 se píše hlavně o máslu kvůli nedostatku smetany. Neřešil se ale nedávno problém, že je nadbytek mléka? A nedělá se smetana z něj? Tak jak to, že je mléka nadbytek a smetany nedostatek? Už teď stojí jihočeské máslo, které je aspoň máslo 50 Kč! A chleba 30 kč, a to se dřív říkalo, že chleba s máslem je jídlo chudých

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.09.2017 20:49:10 - Ing. Marian Jurečka

Hezký den,

cenu másla bohužel ovlivnit neumím, nemohu obchodníkům nařizovat, za kolik mají máslo prodávat. Nicméně, s cenou másla se to má takto. Vysokou cenu másla v dnešní době ovlivňuje několik faktorů. Tím prvním je, že skončil režim takzvaných kvót po 35 letech, kdy vlastně Evropská unie regulovala nabídku a poptávku kvótami pro jednotlivé členské státy, aby se nevyrábělo víc, než se může v Evropské unii spotřebovat. Do celé věci se promítlo i to, že za první pololetí tohoto roku Čína výrazně zvýšila poptávku po másle a mléčných produktech jako takových, na to samozřejmě reagoval celý světový trh, kde se cena výrazně zvýšila. Na severní polokouli to ještě negativně ovlivňuje to, že přišly letní měsíce, především červen, červenec a srpen, kdy v těchto měsících krávy mají nižší užitkovost - především mléko obsahuje o něco méně tuku a bílkovin. To znamená ze stejného litru mléka se vyrobí méně mléčných výrobků než v období chladnějším. Je potřeba říct, že zemědělcům cena příliš nestoupla, ti dnes prodávají litr mléka zhruba za 8 korun 40 haléřů, ale ceny mléčných produktů, především másla, vzrostly teď za posledních několik měsíců skoro o 40%, takže především ten, kdo z této situace těží jsou obchodníci a obchodní řetězec jako takový. Suroviny jako takové je dostatek, otázkou je, jakým způsobem obchodníci a trh s tou surovinou dále nakládá.

Děkuji za dotaz a přeji hezký zbytek léta, MJ