Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

04.07.2017 9:14:30 - Monika Řeh.

Zdražování potravin

Prý hrozí zdražování potravin. Víte více? Tady http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pripravte-se-ceny-nekterych-potravin-pry-zanedlouho-vyleti-nahoru-494647 se píše hlavně o máslu kvůli nedostatku smetany. Neřešil se ale nedávno problém, že je nadbytek mléka? A nedělá se smetana z něj? Tak jak to, že je mléka nadbytek a smetany nedostatek? Už teď stojí jihočeské máslo, které je aspoň máslo 50 Kč! A chleba 30 kč, a to se dřív říkalo, že chleba s máslem je jídlo chudých

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.07.2017 18:51:13 - Mgr. Dana Váhalová
Dobrý den,

průměrná cena másla v Česku  vzrostla  zhruba o deset korun a pohybuje se kolem 40 Kč i výše. Dle vyjádření předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka by tato cena měla vydržet další dva měsíce. Ve druhé polovině roku se očekává pokles, ale na loňskou úroveň se nevrátí. Cenu másla zvedá zájem o evropské máslo na světových trzích. Navíc po poslední mléčné krizi, kdy byla zavedena opatření na snížení produkce, je mléka ve srovnání s loňským rokem méně. Rostoucí ceny másla jsou způsobené celosvětově nižší produkcí, především na Novém Zélandě nebo v Německu a Nizozemsku. Ministerstvo zemědělství se snaží tuto situaci řešit. Dle předběžné analýzy se nejedná o lokální nebo český výkyv, ale evropský, pravděpodobně i globální výkyv.