Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.10.2017 16:06:22 - saudová

Proč se máslo vyváží, když je ho nedostatek?

Jurečka apeluje na zemědělce, aby se soustředili na domácí trh a nevyváželi máslo. To, jak jsem slyšela se také v zahraničí dnes pohybuje levněji než u nás. Otázka, která mě trápí. Proč se zemědělcům vyplatí máslo vyvážet, když je o něj tak velký zájem doma? Hlavně, že peníze od nás všech si ve formě různých zvýhodnění a dotací berou.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.10.2017 9:57:52 - Mgr. Dana Váhalová
Prudký růst ceny másla je  způsoben tím, že na globálním trhu se v poměrně krátkém časovém období potkala výrazně vyšší poptávka s nedostatkem suroviny k výrobě másla. Cena másla výrazně vzrostla nejen u nás, ale i v zahraničí. Po ukončení režimu mléčných kvót v EU se dostavila mléčná krize, kdy klesla výroba mléka v EU, Austrálii či na Novém Zélandu, což jsou hlavní světoví producenti. Naopak například  Čína výrazně zvýšila poptávku po másle i ostatních mléčných výrobcích a za poslední dva roky navíc roste poptávka spotřebitelů, kteří se od rostlinných tuků vracejí opět k tukům živočišným.    Výrazně se na růstu ceny másla podílejí také obchodní řetězce, na které musí být  vyvíjen tlak, aby situaci nezhoršovaly nehoráznými maržemi.Z ČR se  vyváží až 40 procent mléka a mléčných produktů a vývoz nelze na volném a otevřeném trhu zakázat. V říjnu prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman vyzval mlékárny, aby omezily vývoz másla do zahraničí s tím, že české mlékárny by se měly soustředit na tuzemský trh. Zároveň  vyzval  spotřebitele, aby máslo nekupovali do zásoby, protože se tím vytváří tlak na další růst ceny. 

Optimističtější  je také  poslední  zpráva ministerstva zemědělství  ve které se uvádí :

„Průměrná cena másla v EU již v posledních týdnech zaznamenala mírný pokles. Lze tedy očekávat, že další případný nárůst již nebude velký a spíše se cena bude stabilizovat, nicméně je třeba počítat s vlivem zvýšené poptávky v období Vánočních svátků."