Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.01.2018 11:53:53 - Police v poli žije

Strašení komunisty

Dobrý den, rozhodně nepatřím mezi voliče KSČM. Myslím také, že je už tato strana mrtvá. Ale ve světle dneška. U komunistů jste věděl, co čekat. I když se mi jejich program nezamlouvá, měli ho. Dnes ale nastupují nové strany, které jsou podle vnitřně mě méně demokratické než KSČM a nikdo netuší, co od nich čekat, protože oni se vezou hlavně na vlně populismu a strachu. Myslíte, že tyhle strany (např. SPD nebo ANO) jsou horší než KSČM? A druhá část dotazu. Je podle vás na místě, aby prezident jednal v rozporu s tím, co chtějí voliči? I když se mi to nelíbí, ANO vyhrálo volby a SPD získala taky dost hlasů. Myslím, že není fér, aby prezident říkal, jako stranu do vlády jmenuje a jakou ne, ale měl by respektovat přání voličů. Myslím, že by se strany ve vládě znemožnili a byl by klid. V opačném případě jim to bude jen nahrávat. Děkuji za názor.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.03.2018 13:39:31 - Ing. et Ing. Jan Skopeček, Ph.D.
Děkuji za dotaz. KSČM je pro mě ideově nejvzdálenější strana na našem politickém spektru. Jak její dnešní program, tak fungování její přímé předchůdkyně KSČ před rokem 1989 je pro mě něco, na čem nemohu najít cokoli pozitivního. 


Nejsem žádný prvoplánový antikomunista a mrzí mě, že se o tragické éře komunistické vlády nevede hlubší a akademičtější diskuze. O příčinách, proč u nás komunisté dokázali vyhrát volby, proč se chovali v různých (poměrně odlišných) etapách své vlády tak, jak se chovali atd. Seriózní debata na toto téma mi chybí. I tak jsem ale přesvědčen, že upozorňovat na zločiny komunismu se musí. Nechci, aby jejich tragická historie byla zapomínána či relativizována. 


Vždy se však snažím při těchto debatách dodat, že dnešní svobodu ohrožují nové, líbivé, módní, neomarxistické ideologie, které nejsou zatíženy historickým debaklem jako ideologie komunismu. O to více jsou ale nebezpečné, protože na ně naskakují i lidé, kteří klasické marxistické teorie odmítají. 


K hnutí ANO se vyjadřuji kriticky poměrně často. SPD považuji za nebezpečnou, vzhledem k jejich snaze dál destruovat náš standardní, zastupitelský systém prvky přímé demokracie, jako je obecné referendum nebo přímá volba starostů. Je to nesmysl. Přímá demokracie neznamená lepší demokracii. Přenášet k nám zvyky Švýcarska není vzhledem k absolutně jinému historickému a politickému vývoji možné. 


Co se týče prezidenta, respektuji, že pověřil sestavením vlády vítěze voleb. Vadí mi ale neohraničený časový mandát, který prezident Zeman Andreji Babišovi dal.