Ing. Alois Sečkár

Volby za námi, práce před námi...
  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.03.2018 15:33:22 - Martin Veselý

Referendum

Dobrý den, nevlastním TV. Čtu zprávy na internetu a když mě zajímá nějaký pořad, tak si ho zde taky pustím. Dnes jsem shlédl týden starý díl Máte slovo, kde se mluvilo o referendu. Mach byl na straně Okamury. Znamená to, že jeho návrh referenda podporujete, i když tam nejsou žádné pojistky? Chápu, že chcete hlasovat o EU, ale myslíte, že je správné, aby lidi hlasovali úplně o všem? Dokážete si představit, jak flastrovaní občané, kterých je dost budou hlasovat? Nemyslíte, že budou snadno zmanipulovatelní? Na netu se šíří různé hoaxy, a lidé je šíří i mezi sebou, což podle mě může zásadně ovlivnit hlasování lidí.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.11.2018 9:31:18 - Ing. Alois Sečkár
 Dobrý den,
omlouvám se za dlouhé neozpovězení dotazu, tento profil jsem nějakou dobu nenavštívil (omylem jsem se před časem přihlásil pod starším osobním profilem, který má stejné jméno).
Obecně si myslím, že pokud jsou lidé dostatečně zodpovědní, aby si volili své zástupce (nutný předpoklad demokracie), mají být oprávněni rozhodovat  i o konkrétních otázkách. Pokud tomu tak není, pak bychom asi měli začít zpochyňovat celé demokratické uspořádání. V tuto chvíli znamená zvolení pro politika bianco šek, tedy by mělo být mnohem náročnější vybrat si toho pravého, než zodpovědět jednu konkrétní otázku referenda.
Za další nejsem moc příznivcem "referenda na všechno", pomocí kterého by šly např. navrhovat nové zákony (byť to třeba ve Švýcarsku nějakým způsobem funguje). Příkláním se k tomu, aby v Ústavě existoval omezený výčet záležitostí, kdy je nutný souhlas veřejnosti (tzv. obligatorní referendum, např. zvyšování daní či předávání pravomocí státu do nadnárodních struktur), a aby existoval institut obrany proti špatným rozhodnutím zastupitelů (tzv. lidové veto, které by mohlo odmítnout schválený zákon).
Tématu jsem se věnoval v únoru článkem, který vyšel na webu Svobodných: https://www.svobodni.cz/clanky/seckar-referendum-dobry-sluha-zly-pan/
Ještě jednom se omlouvám za dlouhé prodlení s odpovědí.
S pozdravem,Sečkár