RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.05.2018 14:22:25 - witty

Plastové výrobky na jedno použití

Já nemám nic proti ochraně životního prostředí, ale moc nechápu, oč EU nyní jde? Plast jde přeci taky recyklovat. Nebo proč je plastové nádobí nerecyklovatelné? A řeší EU podle mnohem zásadnější problém,a to je úbytek vody nejen v krajině? Dochází údajně i ta pitná. Třeba v Česku je většina domáctností stále neekologická, a to jednoduše proto, že na ekologické bydlení lidé nemají peníze.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.05.2018 12:00:26 - RNDr. Pavel Poc
Dobrý den, díky za dotaz. Výrobky na jedno použití jsou podle mého názoru v přímém rozporu s jakoukoli udržitelností a jsou zbytné. Pokud jde o recyklaci, je realizvoatelná jen omezeně a neskutečné množství těchto plastů končí v moři. EU není zdaleka první. Zbytek světa podobné zákazy přijímá také. Znečištění moží plasty je bez nadsázky strašné. V oceánech jsou doslova kontinenty složené z plastového odpadu. Teneo materiál se navíc obrušuje a vytváří mikro a nanočástice, které se šíří všude. Rozumím tomu, že obyvatelům vnitrozemí to nemusí připadat důležité, ale mikročástice plastů už jíme v rybách i my a zdravé to zcela jistě nebude. Takže o toto EU jde. Dovolím si citovat místopředsedu Komise pana Timmermanse: “Pomůžeme průmyslu vyvinout nové produkty, a jakmile budou k dispozici nové, prakticky použitelné alternativy, tak je budeme prosazovat místo těch, které znečišťují životní prostředí, jako třeba právě jednorázové plasty.”

Návrhy EK by při realizaci mohly do roku 2030 snižit znečištění zakazovanými výrobky více než o polovinu, spotřebitelům ušetřit ca 170 miliard korun, snížit o 3,2 miliónů tun emise CO2. Řekl bych, že to za to stojí.

Ano, EU řeší problémy týkající se vody v krajině, a to poměrně intenzivně, a dokonce zvláště se zaměřením na pitnou vodu (chystá se v téíto souvislosti revize směrnice o vodě). 

Pokud jde o Vaši poznámku o ekologičnosti nebo neekologičnosti českých domácností, je velmi nekonkrétní, takže nemohu konkrétně reagovat. Jedno ale řici mohu. Ekologické chování není otázkou peněz ale otázkou vůle. Ekologické chování je levnější než neekologické, a to i v případě domácností. Je to ale věc, ke které nelze nikoho donutit. Je nutné to chtít. Teprve pak to funguje. 

S pozdravem

P. Poc