Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.05.2018 14:39:14 - witty

Plastové výrobky na jedno použití

Já nemám nic proti ochraně životního prostředí, ale moc nechápu, oč EU nyní jde? Plast jde přeci taky recyklovat. Nebo proč je plastové nádobí nerecyklovatelné? A řeší EU podle mnohem zásadnější problém,a to je úbytek vody nejen v krajině? Dochází údajně i ta pitná. Třeba v Česku je většina domáctností stále neekologická, a to jednoduše proto, že na ekologické bydlení lidé nemají peníze.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.05.2018 11:29:31 - Tomáš Zdechovský
 Dobrý den,máte pravdu v tom, že plasty recyklovat jde, nicméně zde jde především o to, snížit spotřebu plastových obalů tam, kde existuje dostupná a cenově srovnatelná alternativa ohleduplnější k životnímu prostředí. Znečištění životního prostředí plastovými obaly je už nyní veliký problém a je třeba ho řešit. V návrhu je obsažený mj. i požadavek na sběr plastových lahví např. pomocí vratných záloh, což si myslím, že je posun správným směrem.Mimochodem, v některých zemích už taková možnost existuje. O všem se ale ještě bude jednat v rámci Evropského parlamentu a Rady - příležitost vyjádřit se a návrh pozměnit budou mít i členské země. Nedostatek vody je další potíž, které je samozřejmě také třeba věnovat pozornost. V každé zemi je ale situace trochu jiná a záleží především na jednotlivých zemích, jak si s tímto problémem poradí. EU si je ale těchto problémů samozřejmě vědoma také. Viz např. zde: https://www.eea.europa.eu/publications/92-9167-025-1/page003.htmlKrásný den přejeTomáš Zdechovský