RNDr. Jan Zahradník

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.05.2018 14:44:01 - witty

Plastové výrobky na jedno použití

Dobrý den, myslíte, že nějaká regulace plastových výrobků na jedno použití k něčemu pomůže? A jak to, že třeba plastové lžičky není možné recyklovat už teď?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.05.2018 10:33:26 - RNDr. Jan Zahradník

Vážený pane witty,

před chvílí jsem sledoval na ČT 24 debatu o tomto problému. S recyklací plastů je to těžké. Některé země recyklují plastové láhve celkem úspěšně, jiné s potížemi a jiné se o to nestarají. Recyklace plastových lžiček nebo brček je velký problém principiální. Některé země zkoumají náhradu například plastových brček papírovými. EK navrhuje zakázat v budoucnu tyto plastové předměty úplně.

Podle mne je to tak, že jsme si přehnaným tlakem na hygienu sami způsobili, že používání plastů na jedno použití je jakousi nutností. Už dávno se mléko nenalévá do přinesené konvičky, rohlíky vám prodavačka nepodává rukou  do síťovky nebo brambory nenasype do nákupní tašky. Na všechno jsou plastové sáčky a tašky. Zdá se, že se bez plastů neobejdeme. Podle mne nemá cenu zakazovat něco, k čemu neexistuje dostupná alternativa. Ekologičtí aktivisté zákaz plastů vítají, já jsem skeptický.

S pozdravem

Jan Zahradník