Mgr. Karel Krejza

  • ODS
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.02.2019 9:59:56 - Damph

Budeme muset přijmout Euro kvůli Brexitu?

Bývalý europoslanec pan Kožušník napsal toto: "Nyní je však aktuálně na pořadu řešení problémů, které nastanou po odchodu Británie. Protože po 29. březnu to budou mít státy mimo eurozónu v unijních institucích výrazně složitější – ztratí blokační menšinu a eurozóna bude představovat 85% HDP celé Unie. Je proto na české vládě, aby na unijní úrovni otevřela některé otázky o ochraně států mimo eurozónu, aby nemohly být v některých otázkách souvisejících s fiskální politikou a ekonomickými zájmy snadno přehlasovány. Z funkčního hlediska však bude v takovém prostředí dlouhodobě neudržitelné držet se Koruny a přijetí Euro se stane politickou a ekonomickou realitou." https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Velmi-brzy-to-budeme-mit-v-EU-tezsi-Vlada-musi-zacit-konat-jinak-se-euro-stane-realitou-varuje-byvaly-europoslanec-Kozusnik-571178. Nemůže Brexit, z tohoto pohledu, pro nás být nebezpečný?
František Černoch

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.02.2019 20:52:42 - Mgr. Karel Krejza

 Dobrý den, já si osobně myslím, že ekonomické důsledky Brexitu zatím nikdo nedohlédne. A průšvihy se budou řešit ad hoc. Stále jsem ale přesvědčen, že daleko větší nebezpečí představuje Brexit pro Brity samotné, než pro nás ČR, resp. EU. Naše sněmovna, alespoň narychlo přijala v lednu zákon, aby se čeští občané v Británii neocitli v " právním vzduchoprázdnu"  Být britským ministrem financí a poslouchat každý týden, která firma přestěhuje své centrály na kontinent, neměl bych klidné spaní. JInak Vystoupení VB z EU považuji za velmi smutný výsledek neschopných politiků ve vedení EU resp. EK.  Britové byli našimi spojenci v kritickém (nikoli odmítavém) postoji k administrativě EU a českou konzervativní pozici to rozhodně oslabí. Zajímavé budou v tomto ohledu nadcházející volby do EP, které hodně napoví a které snad přitáhnou mnohem větší pozornost voličů než v minulosti. Osobně si nemyslím, že samotné vystoupení VB z EU vyvolá nutnost okamžitého přijetí Eura vždyť samotná  VB si podržela libru.   EU není pro nás (občany ČR) nebezpečí, ale příležitostí i to i přesto, že některá rozhodnutí evropské administrativy se mě samotnému nezdají rozumné. To je však možné změnit právě volbami, což je mnohem lepší řešení než jakékoli jiné.

s pozdravem