JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.04.2019 16:54:55 - Slovankacz

Daně

Dobrý den, paní ministryně. mám dotaz k sektorové dani. Proč do dnešního dne nejsou více zdaněny banky, korporátní firmy .... Proč necháváte cizácké společnosti, aby v naši zemi tvořily zisky a zanechávaly tady jen minimum ? Zvednout daň za alkohol a tabákové výrobky je jistě mnohem jednodušší, viďte?
Vážená paní ministryně, uvažuje o tomto?
Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den.
Slovanka

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.04.2019 17:47:04 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,
 
k nápadu na zavedení bankovní daně jsem skeptická. Zkušenosti ze zahraničí nám totiž dost jasně naznačují, že banky by v případě vyššího zdanění zisků mohly zvednout poplatky či sazby u svých produktů a omezit investice. Tím by se ztížil například přístup k hypotékám nebo úvěrům pro firmy k založení nebo rozvoji svého podnikání. V konečném důsledku by se tak vyšší daň přenesla na klienta. Navíc by hrozilo, že by banky přesouvaly svoje aktivity do zahraničí. Tím by česká ekonomika mohla ztratit mnohem více, než by získala zavedením vyšších daní.
 
Podle našich zkušeností je u velkých společností klíčové zajistit, aby si řádně plnily své daňové povinnosti a odváděly v zákonné výši. Často se zapomíná, že první z opatření přijatých v roce 2014 byla namířena právě proti nezákonné optimalizaci „velkých ryb“ v podobě nelegálního vyvádění zisků do daňových rájů. To se nám daří a dařilo více než dobře.
 
Skvěle zafungoval preventivní účinek přijetí povinného hlášení transferů mezi českými dceřinými společnostmi a jejich zahraničními matkami. I díky domu výběr korporátní daně v ČR narostl mezi rok 2013 a 2018 ze 120 na 174 mld. Kč – tedy o více než 40 %.
 
S další sadou opatření proti nelegálnímu vyvádění zisků mimo ČR pak přichází náš nový daňový balíček, který v březnu prošel schvalovacím procesem. Součástí této novely je i nová oznamovací povinnost pro velké korporace hlásit, kam vyplácejí své dividendy, takže i na tento problém se budeme moci blíže zaměřit a prověřit, že je vše v souladu se zákonem.
 
Boj s daňovými úniky „velkých ryb“ sice není vidět jako EET, protože se nevede s pomocí elektronické pokladny na pultu, ale prostřednictvím mezinárodní výměny informací a náročných finančně účetních analýz. Rozhodně to ale neznamená, že neprobíhá a že nemá úspěchy.
 
Návrhem na zvýšení sazeb spotřební daně u tabáku a lihu jsme vyšli vstříc požadavkům ministra zdravotnictví a předsedkyně vládního výboru pro prevenci závislostí, kteří upozorňovali na stoupající spotřebu cigaret a tvrdého alkoholu u mladistvých.
 
Podle našich propočtů přinese zvýšení sazeb spotřební daně u tabáku a lihu státnímu rozpočtu v příštím roce 8,6 miliardy korun. Na druhé straně veškeré náklady na léčbu důsledků kouření činí 100 miliard korun, na léčbu důsledků alkoholu pak 56 miliard korun. Takže příjem rozpočtu ve výši oněch 8,6 miliard je jen onou pověstnou kapkou v moři.
 
Přeji hezký den.
Alena Schillerová