JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.08.2019 0:13:22 - JanazPrahy

Důchodová reforma

Vážená paní ministryně. Přečetla jsem si, že plánujete reformu důchodového systému, která by měla zahrnovat i zvýšení věku odchodu do důchodu. Jsem tím velmi znepokojena. Současný systém funguje na klanově-korporativních principech a lidé jako takoví jsou těm, kteří jsou u moci, ukradení. Argumenty, že systém je neudržitelný, neuznávám. Vše je o prioritách. Už poslední navýšení věku je neúnosné. Víte, že  například v Číně přistoupili ke snížení věku odchodu do důchodu: ženy budou chodit do důchodu v 50 letech a muži v 55 letech? https://panorama.pub/5340-kitaj-nachal-postepennoe-snizhenie.html
http://leva-net.webnode.cz/products/za-co-nenavidi-stalina-a-beriju/

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.09.2019 10:21:43 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
 Dobrý den,

nejprve bych chtěla jasně zdůraznit, že naše vláda nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu.

Každopádně důchodová reforma je jednou z priorit naší vlády. A to zcela logicky. Dnes už totiž víme, že až okolo roku 2030 začnou do důchodu odcházet silné ročníky ze 70. let, bude věkové složení naší společnosti takové, že pokud bychom do té doby opravdu s ničím nepřišli, budeme mít s udržitelností našeho důchodového systému hodně velký problém.

Ministerstvo práce a sociálních věcí má v letošním roce představit svůj návrh důchodové reformy. Já plně respektuji hlavní pozici MPSV při přípravě konkrétního řešení a naši experti z Ministerstva financí jsou mu plně k dispozici. Naším společným cílem je vytvořit stabilní důchodový systém, na němž by byla shoda napříč politickým spektrem a který by se neměnil s každou nastupující vládou, jako se stalo u tzv. druhého pilíře.  

Kvůli tomu jsme také oslovili Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), aby detailně analyzovala trendy v oblasti demografického vývoje a nákladů souvisejících se stárnutím obyvatelstva. Výsledkem této spolupráce by měl být souhrn opatření na zajištění stability a dlouhodobé udržitelnosti penzijního systému. Pevně věřím, že díky spolupráci s odborníky z mezinárodních organizací, státní správy, odborné veřejnosti a zástupci politických stran nalezneme řešení, které penzistům zajistí důstojnou životní úroveň a zároveň zabezpečí dlouhodobou udržitelnost důchodového systému.

O tom, že by se měl v Číně snižovat odchod věku do důchodu, mi není nic známo. Podle veřejně dostupných zdrojů (např. OECD) je dnes v Číně běžný věk odchodu do důchodu 60 let pro muže a 50 let pro ženy z dělnické třídy (blue collar worker) a 55 let pro ženy z administrativní třídy (white collar worker).

Čínský penzijní systém bude mít vážné problémy v důsledku stárnutí populace, a to mimo jiné kvůli výraznému omezení růstu populace v rámci politiky jednoho dítěte. Navíc i v Číně roste délka dožití a ruku v ruce s tím se prodlužuje doba strávená v penzi. Roste tak podíl populace v důchodovém věku, což vytváří tlak na penzijní systém. Čínská vláda bude nucena tyto změny v penzijním systému reflektovat. Snižovat důchodový věk se mi za této situace jeví jako velmi nepravděpodobné.

Mějte se.
Alena Schillerová