JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.09.2019 9:21:11 - ghostassasin

Dobrý den ,paní ministryně!

Mám jednoduchý dotaz a odpovězte prosím bez těch kecu pro méně myslící! Budete dělat něco z danovými vyjímkami pro bohaté,které jsou v ČR v řádu za 340 MILIARD ročně,nebo budete dál okrádat pomocí daní ty nejchudší ? Další otázka je ta,zdá se vám normální,že za nejlepší vlády jakou jsme kdy měli,mají země jako Slovensko či Polsko vyšší minimální mzdu než ČR? A poslední otázka ,kolik budeme mít na měsíčně od státu my co dnes platíme to vaše rozhazování a nakupování hlasu v případě krize a nezaměstnanosti? Bude to 3300kč po podpoře v nezaměstnanosti nebo platí to vaše kecání o důstojném životě i pro nás co dnes dřeme za nuzný peníz a zvýšíte dávky pro ty co pracovali před krizi na průměrných 15000kč nebo to o tom důstojném životě platí jen na důchodce a ti co vám plní kasu budou přežívat ze tří tisíc? Je mi z vás smutno slavná vládo jaká opravdu nemá obdoby!

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.09.2019 10:52:04 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,

naše vláda se v programovém prohlášení jasně zavázala ke zjednodušování daňového systému a odstraňování nesystémových daňových výjimek. A tento závazek bereme zcela vážně. S žádnými novými výjimkami nepřicházíme a případným návrhům na jejich zavádění budeme důsledně bránit. V současné době provádíme důkladnou analýzu stávajících daňových výjimek a vyhodnocujeme jejich vliv na výši obecné sazby daně. Během příštího roku je začneme postupně revidovat.

Ale už v návrhu státního rozpočtu na příští rok se zrušením některých výjimek počítáme. Mohu zmínit třeba zrušení daňového osvobození čistých výher z hazardu nad 100 tisíc korun. Neexistuje totiž žádný důvod proto to, aby byly příjmy z hazardu osvobozeny od daně, zatímco třeba příjmy za zaměstnání nikoliv.

Dalším takovým opatřením je úprava zdanění technických rezerv pojišťoven. Dnes mají pojišťovny určitou volnost v tom, jakou metodu si zvolí při vytváření daňově uznatelných rezerv a o kolik si tak sníží základ daně v určitém období. To jim dává prostor k daňové optimalizaci skrze odkládání zdanění, který nemá žádný jiný sektor. Odstraněním této nesystémové „sektorové daňové výjimky“ pojišťovny přiblížíme podmínkám, ve kterých podnikají ostatní korporace z jiných odvětví naší ekonomiky.

Minimální mzdu pravidelně navyšujeme. Od léta 2013 postupně stouply minimální výdělky o 5 350 Kč až na současných 13 350 Kč. A nyní jednáme o jejich dalším růstu. Jsem si vědoma, že ve srovnání s ostatními státy EU je u nás minimální mzda poměrně nízká. Jejím opakovaným navyšováním ale splácíme dluh po předchozích vládách, které ji od ledna 2007 do léta 2013 nezvedaly. Navíc v posledních letech roste minimální mzda rychleji než průměrné výdělky.

Co se pak týče dávek v hmotné nouzi, jejich přesná výše je individuální záležitost a závisí na několika faktorech, jako je např. okruh společně posuzovaných osob, popř. pobírání příspěvku na bydlení apod. Přesné informace o tom, na jakou částku byste případně měl nárok, Vám sdělí na Úřadu práce. Každopádně Vámi zmíněná částka 3 300 Kč (nebo přesněji 3 410 Kč) není stanovenou výší sociálních dávek, ale jedná se o životní minimum, což je ukazatel, od něhož se výše dávek odvíjí.

Zdravím,
Alena Schillerová