Ing. Aleš Juchelka

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.10.2019 14:33:38 - katuše

Rodičovská

1.Pokud nebude nyní schválen daňový balíček, znamená to, že se od příštího roku nezvýší rodičovská?
2.I když se příspěvek zvýší, jaký to má pro OSVČ smysl, když nemůže měsíčně pobírat než 7.600? Proč se limit taky nenavýší? Proč chcete opět diskriminovat OSVČ?
3. Je pravda, že si na mateřské mohu přivydělávat na DPP či DPČ, aniž bych ztratila nárok na výplatu mateřské?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.07.2020 14:50:49 - Ing. Aleš Juchelka
 Vážená paní Katuše, díky za dotaz. U OSVČ je výše příspěvku, bohužel, vždy závislá na DVZ z nastavené platby nemocenského, maximální výše se u OSVČ navýšila na 10 000,-- Kč (z předchozích 7 600,-- Kč), což je trochu příznivější. Více pak mohou čerpat pouze, pokud jim to umožní jejich denní vyměřovací základ (DVZ), ale zvedat zálohy na nemocenské se většinou podnikatelům nevyplatí. Takže ano, svým způsobem jsou znevýhodněni, jde i o ostatní dávky nemocenského pojištění - například otcovská u otců OSVČ, to bývá teprve mizérie....
Mateřská ve smyslu peněžité pomoci v mateřství (PPM) , která se čerpá z nemocenského pojištění = ano lze si přivydělat, ale ne u stejného zaměstnavatele, od kterého matky na peněžitou pomoc nastupují (tam lze např. na DPP), u jiného zaměstnavatele je možné si přivydělat např. formou DPČ nebo založením vlastní živnosti jako OSVČ vedlejší. Ale je pravda, že pokud by šla žena na PPM s dalším dítětem, je třeba přivýdělek ukončit nebo se bude PPM automaticky počítat z posledního odvodu nemocenského, tedy z přivýdělku a tím pádem bude nižší (jinak by se to počítalo z posledního zaměstnaneckého vztahu). Jinak bych všem nízkopříjmovým rodinám, které usilují o vyšší čerpání RP spíše doporučil, aby využily i jiných zdrojů - státní sociální podpora - příspěvek na bydlení, přídavky na děti nebo dávek pomoci v hmotné nouzi - doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí. Pokud se RP brzy vyčerpá a maminka bude nucena se vrátit zpět do práce, bude to mít dopad na dítě, které ji stále potřebuje. U RP je možné si přivydělat bez omezení, ale musí být o dítě postaráno. 
Přeji vše dobré,Aleš Juchelka