Roman Jandík

  • ODS
  • Roztoky
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.09.2012 8:32:35 - prokletí

Nájemný

Pane Jandíku plácáte uplný nesmysly. Lidi co platí regulovaný nájemný si museli byty koupit, netýká se to jenom komunistů, policajtů, oficírů a byty dostávali některý dělníci a členové KSČ, ostatní lidi si museli byty koupit. V Praze se ŽÁDNÝ byty nerozdávaly. Lidi co platí tržní nájemný nedali ani korunu za byty, tak tady neplácejte blbosti. Mýlíte se, že za zvedání nájmů nemůže ODS, právě za vlády "pravice" začali raketově stoupat nájmy, přestože kvalita bydlení je naprosto neodpovídající.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.09.2012 19:49:28 - Roman Jandík

Přesto se domnívám, že si zásadně pletete vlastnictví „dekretu k nemovitosti“ se „soukromým vlastnictvím nemovitosti“. Za Vámi opěvovaného socialismu totiž žádné soukromé vlastnictví nemovitostí neexistovalo a bylo nahrazeno různými formami dispozičních a osobních práv k dané nemovitosti. Ty byly v extrémních případech aplikovány i v rodinných domech „nepřátelské buržoazie“, kam byli umisťováni další podnájemníci - jednoduše k někomu domů přistěhovali další rodinu. V mnoha případech pak došlo k tzv. pocitu právního vydržení nemovitosti, což je ovšem nesmysl. Kdyby jste byt opravdu vlastnil, tak teď žádné nájemné neplatíte. V devadesátých letech totiž k žádnému vyvlastňování majetku nedocházelo, tak tu prosím nemaťte čtenáře.

Máte ale větší štěstí než mnoho případů z mého okolí, protože ti mají nájemní dekret v bytech, které byly restituovány a ty jim nikdy nebyly nabídnuty za zvýhodněných podmínek k odkupu, tak jako to dělá mnoho měst.

Musím ovšem zmínit, že má předešlá odpověď se vůbec netýkala Vašeho konkrétního případu, ale obecně principu deregulovaných cen a volného trhu s bydlením. Zkusím Vám to tedy vysvětlit ještě jednou na příkladu od nás z obce, kde stále ještě máme cca 50 městských bytů s regulovaným nájemným.Předesílám, že minimálně polovina z nich je dále nelegálně pronajímána za tržní ceny třetím osobám (tím mimo jiné vzniká korupční prostředí), což se ovšem těžko dokazuje. Vzniká tak paradoxní situace, kdy v podobném soukromém bytu o patro níž žijí lidé, kteří nejen platí tržní nájemné, ale ještě ze svých daní dotují nájemce v městských bytech. To Vám připadá spravedlivé? Cenu nájmu má určovat nabídka a poptávka, nikoliv politici a zvyšuje jí právě nadbytečná regulace a daně.

V jediném, v čem s Vámi souhlasím je fakt, že městské byty jsou často ve špatném stavu, což je ovšem dáno principem soukromého a veřejného vlastnictví, kdy soukromá osoba se o majetek stará většinou lépe než veřejný sektor.

Závěrem bych Vás chtěl požádat, aby jste se odpustil ty invektivy.

S pozdravem a přáním pěkného víkendu, Roman Jandík