Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.10.2012 11:30:34 - alna

Odluku církve a státu je potřeba provést

Byla by ČSSD ochotna přijmout církevní restituce za předpokladu, že by bylo doloženo, který majetek církvi patřil k roku 1948? Dále se chci zeptat, zda je ochotna ČSSD vyhovět tlaků veřejnosti, které požadují, aby si věřící sami platili církev bez restitucí i bez jakékoli podpory státu. Připomínám, že takový krok by byl pro církev likvidační, protože by nemohla být otevřena i nemajetným a navíc by v mnoha obvodech nemohla zajistit ani opravy svých kostelů. Stát by poté ještě musel nasazovat vyšší dotace na opravy těchto památek. Kromě toho by došlo k odepření práva na náboženské vyznání, pokud by církev musela snižovat své kapacity na některých částech republiky, v níž věřící tvoří menšinu.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.11.2012 10:39:56 - Ing. Zdeněk Škromach
ČSSD nemá nic proti vrácení majetku církvi, pokud jej vlastnila a prokazatelně o něj přišla neoprávněně po únoru 1948. Současný návrh zákona tuto hranici prolamuje a vrací se až k pozemkové reformě za První republiky. Proto je pro nás nepřijatelný.

Odluku církve a státu je potřeba provést. a např. daňové asignace jsou řešením i v okolních státech.