JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.09.2021 13:40:32 - Lukeluk

důchody

stále se lidi straší ,že nebude na důchody.Proč tedy je možné pobírat důchod i plat ? Když chceš pracovat tak dělěj na procenta a pokud chceš pobírat důchod tak nelez do práce.Zajímalo by mě kolik by stát ušetřil.U státních zaměstnanců je to vlastně nemorální .

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.10.2021 10:56:46 - JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.
Dobrý den,

ať se to někomu líbí, nebo ne, navyšování životní úrovně našich důchodců je dlouhodobou prioritou této vlády. I díky nám průměrný starobní důchod v příštím roce přesáhne částku 16 tisíc korun měsíčně. Ve srovnání s rokem 2014, kdy průměrný důchod dosáhl sotva 11 tisíc korun, si senior ročně přilepší v průměru o zhruba 62 tisíc korun. Určitě se shodneme, že ani v této době nemůžeme zapomínat na ty, kteří celý život dřeli a poctivě přispívali do systému. Ti si rozhodně zaslouží důstojné stáří. O tom je mezigenerační solidarita. O tom je v mých očích vyspělý stát schopný postarat se o nejpotřebnější.

Pokud jde o strašení opozice, že nebude na důchody, souhlasím s tím, že důchodovou reformu tato země už nutně potřebuje. Připomínám ale, že náš důchodový systém je průběžný a plně integrovaný do státního rozpočtu, kde důchody představují mandatorní výdaje. Jednoduše řečeno to znamená, že stát lidem jejich důchody garantuje. To je nejvyšší jistota, jakou mohou stávající i budoucí důchodci ohledně svých penzí mít. A dokud se důchodová reforma neschválí, budou se důchodcům vyplácet penze podle pravidel, za kterých na ně odvádí důchodové pojištění.

Osobně přitom nevidím nic špatného na tom, pokud si někdo chce ke starobnímu důchodu přilepšit občasným výdělkem. Celá řada důchodců, kteří si při důchodu přivydělávají, by nebyla schopna ze zdravotních důvodů vykonávat práci na řádný ani třeba na poloviční úvazek. Na druhou stranu vstup do důchodového věku může být pro spoustu seniorů velkou změnou a pro některé by bylo doslova ubíjející být pouze v důchodu. Přitom pocit, že se již nepovažují za plnohodnotné členy společnosti, může mít pro mnohé zásadní vliv na psychické a časem i na fyzické zdraví. Nepovažuji tedy současné pobírání starobního důchodu a občasný přivýdělek za parazitování na systému. Naopak. Tito lidé by pro nás měli být vzorem. Nejenže jsou vysoce ceněnými pracovníky v mnoha specializovaných oblastech, jako je například vzdělávání nebo zdravotnictví, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil, ale mnohdy ještě do systému přispívají na odvodech sociálního pojistného.

Zdraví
Alena Schillerová