Ing. Patrik Nacher

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.02.2022 10:09:46 - purple

Ještě k Volebnímu zákonu

Par. 49 Zákona 247/1995 tedy připouští možnost kandidovat samostatně, nebo v koalicích.
Pokud samostatně, je nutné získat nejméně a) 5%, b) v dvojkoalici 8%, c) ve vícekoalici 11%. Je tedy možné, že jednotlivé strany sdružené koalici dle b, nebo c) získají méně než 5% dle a), avšak v součtu budou úspěšné dle b), nebo c). Za těchto podmínek nedává požadavek 5% dobrý smysl. Je třeba buď zrušit hranici 5%, nebo možnost předvolebních koalic. Otázka: budete se v této věci angažovat? A: souhlasíte, že pokud v tomto volení zákon porušuje princip distributivní spravedlnost, je jako celek nespravedlivý? O ÚS se zdržím poznámek.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

datum, já-na, alsata, jaktovidim, josefvlastislav, hanz1

Odpověď

17.02.2022 11:51:32 - Ing. Patrik Nacher
Dobrý den,

děkuji za dotaz. Dvacet let zde fungoval volební zákon. Náhle necelý rok před parlamentními volbami ústavní soud se probudil a tyto části zrušil, my jsme je změnili. Můžu s tím nesouhlasit, můžeme na to upozorňovat, ale mě více vadí, jak využívají samostatného klubu nebo koalice při vystupování v médiích a ve sněmovně podle toho, jak se jim to zrovna hodí. Prostě to tak je a myslím si, že to ty subjekty jednou dožene. Já se snažím v Poslanecké sněmovně soustředit na svá věcná témata jako je ochrana spotřebitele, exekuce, insolvence a podobně.

Patrik Nacher