Ing. Jozef Síkela

  • BPP
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.05.2022 9:58:37 - Viktor Havel

Dobrý den pane ministře,

uvedl jste, že zvažujete vytvoření státního obchodníka s energiemi. Komu a kam bude tento státní obchodník dodávat nakoupenou elektřinu? Zároveň jste uvedl, že je obtížné na zavedeném evropském trhu něco měnit. Znamená to, že tento státní obchodník bude nakoupenou elektřinu stejně prodávat na evropském trhu? To by znamenalo, že do systému vsunete další mezičlánek, který bude třeba živit - jistě to bude pro stát skvělý obchod. Ale pro občany?
Co uděláte se 46 násobným rozdílem mezi výrobní cenou energie bez zelených nesmyslů - 15 až 30 hal/kWh a prodejní cenou domácnostem na úrovni 7,-Kč/kWh? I při započtení povolenek, distribučních poplatků, polatků na obnovitelné zdroje, daní a nějakého zisku výrobce a distributora je tato cena nehorázná a přímo roztáčí inflaci. To Vám nevadí?
Pokud je obtížné něco měnit na evropském trhu, proč vyrobenou energii neprodat našim občanům a firmám přímo a na evropský trh poslat jen zbylých asi 20 TWh? Děkuji za odpověď. Viktor Havel

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Alexandra Kopřivová, Turist, Vyloučený z iDnes, Emilie84, aspan, Breakfox, jekyll, Prófa, Mikee, aspirin, Prag, paterbauer, Viktor Havel

Odpověď

Tento dotaz čeká na zodpovězení.