Ing. Patrik Nacher

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.06.2022 11:21:40 - Adinek

eletřina a plyn

Zdravím srdečně, mám dotaz stran energií.
Jak je možné, že stále probíhá velmi nevýhodný modus operandi stran elektřiny - tzn. stále ji kupujeme předraženou přes bursu v Lipsku, přičemž neexistuje jediný rozumný důvod takto činit. Můžete v tom směru podniknout nějaké kroky? Totéž platí o plynu - ovšem zde chápu, že zde to bude politicky méně průchodné. přesto se ptám: Je možné se zasadit o přímý kontrakt z Gazpromem? Přes překupníky plyn tak máme minimálně 3x dražší a to je smrtící pro naší ekonomiku navíc s výhledem strmého růstu cen. Nebo se budeme trestat podobně jako Cimrmanovy postavy? Rusko, zlobíš nás, za oplátku budeme kupovat od vás dráž váš plyn?
Děkuji mnohokrát. Sympatizuji s vámi již delší dobu a jste spolu s panem Juchelkou tím lepším, co lze ve Sněmovně najít
Mějte se hezky

A.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

silverA, vanpetr, vatinek, zodiakus, kecnorb, Pobavený-divák, Dahlie, Pamětník2, kosne, Papaya7, Inspring, jehela, San dokan, dmt, Janiva, Černobyl, Petr70, Sascha, boby, Vladan52, Tiamati, robe75, micka, lapra, Libuše Jízdná, tomsik1, Petr Rejpal, Marymary

Odpověď

26.07.2022 12:03:38 - Ing. Patrik Nacher
Pěkný den,děkuji Vám za tento dotaz. Účastnil jsem se několika konferencí na toto téma, protože nejsem v energetice odborníkem. Velmi dobře toto téma v mediích vysvětluje kolega Karel Havlíček. Odborníci se shodli na tom, že by měla být garance, že by náš občan měl mít elektřinu za naše peníze a ruský plyn bychom měli kupovat za ruské ceny a né za německé. Zatím tomu tak není. Chápu, že je to pro lidi nevysvětlitelné, proč tomu tak není. Odborníci taktéž kritizují dlouhodobě nevýhodné smlouvy, kdy stát musí plnit podepsané závazky. Osobně vidím, že do budoucna nebudou mít problémy jenom domácnosti ale i výrobci a firmy. Firmy budou mít drahé vstupy, tím pádem menší odbyt, bude následovat propuštění a tak dále. Všechno souvisí se vším.

Patrik Nacher