PhDr. Michael Rataj, Ph.D.

  • STAN
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.01.2023 13:46:20 - Dan J.

vláda

Když vládnete tak dobře, proč je vláda obecně u lidí tak málo populární, a proč spousta z nich upadá do chudoby, když dle vás pomáháte dostatečně?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Eťa

Odpověď

10.02.2023 16:03:34 - PhDr. Michael Rataj, Ph.D.
Nejjednodušší je svádět složitou geopolitickou situaci a její dopady na tuzemské hospodářství (energetická a uprchlická krize, vysoká inflace atd.) na vládu Petra Fialy, která je u moci pouhý jeden rok. To však ještě neznamená, že vláda za tyto problémy nese odpovědnost. Na jedné straně vyřvávat, že vláda pomáhá nedostatečně, a na druhou stranu ji kritizovat za to, že patří k nejrychleji se zadlužujícím zemím Evropy, to prostě nejde dohromady. Přitom to byla opozice, která pustila do oběhu ničím nekryté peníze, nezodpovědně snížila (spolu s ODS, SPD a některými jednotlivci z KDU-ČSL) daň ze závislé činnosti zrušením superhrubé mzdy, čímž došlo k výpadku 140 miliard Kč na příjmové straně rozpočtu, sanovala podnikání kasín za covidu a dalších firem, prostě zaťala sekeru do veřejných financí. Ano, je potřeba problémy řešit, ne vždy se vše daří na první dobrou, ne vždy je klíč ten nejlepší, ale v této situaci by si nevedl lépe nikdo. Bylo jasné už v loňském roce, že stát za této bezprecedentní situace nemůže sanovat občanům pokles jejich životní úrovně, od toho stát není. Stát je povinen zajistit, aby ti sociálně nejslabší tuto dobu zvládli, aniž by na svou situaci jakkoli doplatili. Bude ovšem chvíli trvat, než se náš standard vrátí na předcovidovou úroveň, bude to bolet, ale pak bude zase líp. Po recesi a krizi přichází konjunktura.