Ing. Aleš Juchelka

  • ANO 2011
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.07.2023 10:52:27 - Libuše Jízdná

Studia se do odpracovaných let budou nebo nebudou započítávat

Pane Juchelko, mám k vám dotaz. Údajná důchodová reforma, kterou chce zavést tato vláda je pro nás občany nečitelná, diskuse na toto téma chybí, pořádně nikdo přesně neví, o co se hraje. Máme jednu z nejdelších lhůt pro odchod do důchodu na světě podle OECD, v jiných zemích např. v Rakousku nebo Slovensku je to 15 let, u nás 35 let. I když Fialova vláda slíbila, že dobu pojištění zkrátí. Nyní tuto dobu prodloužila u předčasných důchodů na 40 let. Neschopnost této vlády navrhnout prorůstovou politiku tak, aby naše hospodářství rostlo, ne krachovalo. Když roste hospodářství, vybere se víc na daních a nejrůznějších odvodech. To snad ví i malé dítě. Pane poslanče slyšela jsem, že se do odpracovaných let nebude započítávat studium a to jak na střední škole, tak na vysoké škole. Prý se bude započítávat jen dokroranské studium. Můžete mi prosím vysvětlit, proč by měli ti, co jsou šikovní a vystudují, měli být za to trestáni , to opravdu tato všehoschopná vláda nechce vzdělané mladé lidi.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Sascha, tomsik1, sestra Marta, evenak, danusa, Jana Stejskalova, Pedrinho, Vesmir, Sasulec, drobeřek, dolek

Odpověď

09.11.2023 13:35:59 - Ing. Aleš Juchelka
 Vážená paní Jízdná,děkuji za dotaz a omlouvám se za prodlevu v reakci. Věc započítávání doby studia do důchodu není otázkou této či bývalé vlády, je historicky řešeno takto, jak popisuje text na https://ceskeduchody.cz/navody/studium-se-do-duchodu-pocita-kazdemu-jinak-aktualni-pravidla. 
Přeji Vám všechno dobré,s pozdravemAleš Juchelka