Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.10.2023 9:55:41 - laco

Třaskavý Blízký východ

Prezident Turecka Recep Erdogan vystoupil na propalestinském mítinku na tureckém letišti Ataturk. Premiéra Izraele Benjamina Netanjahu nazval teroristou. Činnost Izraele v pásmu Gazy označil za válečný zločin a Izraelce označil z okupanty. Obrátil se i k civilizovanému Západu s otázkou: "Vy chcete válku mezi křížem a půlměsícem?" Mezitím byla schválena rezoluce OSN, která vyzývá k humanitárnímu příměří mezi Izraelem a Hamásem. Pro rezoluci hlasovalo 120 států, zdrželo se 45 států a 12 států včetně USA, Izraele a České republiky bylo proti. Jak Vy hodnotíte situaci okolo Palestiny a Izraele i postoj České republiky k odmítnutí humanitního příměří.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.10.2023 10:43:37 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Ještě bych diplnil stanovisko ministryně "války" České republiky, která vyzvala z vystoupení z OSN. Z těchto podle mého názoru kontraverzních názorů, o čemž svědčí názoru Turecka či České republiky. Obě země jsou členy SEveroatlantické aliance, což podtrhuje nejednoznačnost v pohledu na konflikt Izrael - Palestina. Můj osobní názor je jednoznačný. Na straně jedné respektuji právo Izraele na obranu svého území a svých obyvatel a boj proti terosrismu. Na straně druhé nejsem přesvědčen, že hrocení ozbojeného konfliktu a kolektivní vina na starně obyvatel Gazy je tím správným řešením. Pokud se podíváme do historie, pak světové velmoci slíbili vznik Palestiny jako samostaného státu. Tento slib nebyl dodržen a proto radikální politické hnutí, velmi často používá nediplomatických akcí, včetně terorismu. Já osobně jakýkoliv druh terorismu či násilných činů odsuzuji a podporuji diplomatická řešení. netýká se to pouze konfliktu na Blízkém východě, ale i na Ukrajině. Chybou Izraele bylo, že předal vládu nad Gazou právě Hamásu a tím znemožnil "spojení" Palestinců. To zřejmě byl hlavní politický důvod izraelské vlády v minulosti, aby Palestinci nebyli jednotní. Také poslední aktivity pravicvé izraelské vlády způsobily zvýšení napětí mezi Izraelci a Palestinci. Zejména osídlování západního břehu Jordánu či aktivity na GOlanských výšinách. Takže pokud budeme hodnotit současný ozbrojený konflikt, je třeba přijímat všechny argumenty a důvody tohoto konfliktu. Usnesení OSN často schází jasné stanovisko, napřílad odsouzení terosrických útoků Hamásu. Prostě usnesení hovoří diplomatickým jazykem.Mimochodem i americký prezident varoval Izrael před násilím a smrtí obyčejných obyvatel Gazy. A to je největší podporovatel Izraele. Jsem přesvědčen, že rozmíchání ozbrojeného konfliktu na Blízkém východš , může vést k velké a rozsáhlé válce. To rozhodně není ku propsěchu ani Izraele, ani USA, ani Evropanů. Takže z tohoto pohledu vnímám i rezoluci OSN a většiny jejích členských zemí. Na rozdíl od naší vlády bych se rezoluce zdržel a nebyl bych proti. Důvodem není podpora terorismu, jak to vidí naše ministryně války, ale snha o diplomatické řešení. A to může nastat až po příměří. Tak jako popříměří lze yvřešit potrestání terosritů, kteří se podíleli na vraždách nevinných Izraelců i cizinců.