Ing. Jan Volný

  • ANO 2011
  • Plzeňský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.01.2024 13:20:59 - Kristýna B.

Jak hodnotíte ,,snížení cen"?

Nemyslíte, že je to výsměch nám občanům? Klesnou někdy ceny opravdu-znatelně? Nebo myslíte, že bude ještě hůř? Vždyť takhle to dál nejde. Nemůžete přijít s nějakým řešením?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Zdenička

Odpověď

23.01.2024 13:58:04 - Ing. Jan Volný
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz.

K proklamovanému plošnému snížení cen potravin a jiných produktů samozřejmě nedošlo, takže o nějakém „snížení cen“ nelze příliš vážně hovořit. Spíše se výrazně zpomalil vývoj onoho bezprecedentního zdražování. Nicméně inflaci máme pořád nejvyšší z celé Evropské unie. Asi bude nejvíce fér, když Vám řeknu, že nemám úplně jasnou představu o dalším vývoji. Věřím spíše v to, že Fialova vláda bude nucena začít konečně v této oblasti něco dělat pro obyvatele České republiky, neboť jejich klesající volební preference naznačují, že by mohli být odstaveni od moci, a že je ani případné korespondenční hlasování nezachrání.

K vysokým cenám potravin a dalších služeb/produktů přispívají dva hlavní faktory. Za prvé to jsou obrovské náklady za energie, jenž prostupují celým výrobně/logistickým procesem, než se Vám výsledná potravina dostane „na stůl“. Za druhé to jsou marže jednotlivých stran které se toho výrobně/logistického procesu účastní.

První bod je jednoznačně v rukou vlády a řešení jsou zřejmá, jenže jak můžeme v přímém přenosu sledovat, zájem vlády je spíše nakloněn zájmům minoritních akcionářů, či spekulantů s emisními povolenkami.

U druhého bodu může vláda též hodně ovlivnit. Pokud se některý segment byznysu začne vůči obyvatelstvu chovat příliš predátorsky, je povinností vlády konat a takové chování zarazit. A pokud by někdo chtěl tvrdit, že to nejde, tak se stačí kupříkladu podívat na sektor nebankovních půjček, ve kterém se zřídily jasné mantinely, ve kterých lze lidem poskytovat tyto služby.

Na naší straně řešení vidíme a máme je i připraveny, ale bohužel narážíme na neprostupnou blokádu ze strany pětikoalice, která se s opozicí odmítá jakkoliv bavit. Nejedná se jenom o naše hnutí, ale vládnoucí strany se kolikráte ani nenamáhají zapojovat oborová sdružení, či odbornou veřejnost.

Ano, zcela s Vámi souhlasím, že takhle to dál nejde, proto je třeba vystavit Fialově vládě vysvědčení a to již tento rok u voleb do evropského parlamentu.