Mgr. Jan Farský

  • STAN
  • Semily
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.01.2013 15:01:29 - osvald

Váha soudů bude zákonitě větší v systému, v němž parlament odvádí špatnou práci

Dobrý den, četl jsem jednu z Vašich odpovědí, kde píšete dne 14.1., že na výrok ÚS musíme ještě počkat. Mohu se zeptat do kdy? Měl jsem za to, že již rozhodl a žádosti Okamury zamítl, i když doporučil prováděcí zákon vylepšit. Mýlil jsem se tedy? A ještě jeden dotaz, vy si myslíte, že je by vše neměli řešit zákonodárci, nýbrž i soudy. Ale není to právě onen kámen úrazu, že zákonodárci, který jsou tu od toho, aby tvořili zákony, zplodí nějaký paskvil a pak ať si postižení a soudy poradí? Není to vidět na příkladu amnestií, která byla odůvodňena i přeplněností věznic? Proč jsou věznice plné, protože máme špatné zákony (a nejde jen o amnestii, zavádíte kvůli tomu i nesmyslné domácí vězení). Děkuj za názor

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.01.2013 11:32:43 - Mgr. Jan Farský
Osvalde, nemýlíte se - došlo k prodlevě mezi vypracováním a zveřejněním odpovědi, což mě mrzí.

Na vztah parlamentu a soudů se divám tak, že váha soudů bude zákonitě větší v systému, v němž parlament odvádí špatnou práci. I v zájmu parlamentu samotného tak je, aby vytvářel legislativu přehlednou, rozumnou a jasnou. Je otázkou, kdy si to většina členů parlamentu uvědomí.

Do té doby by mělo platit, že v momentě, kdy na určitou otázku odpoví soudci nejvyšších soudů (sdělí, jak by se mělo určité problematické ustanovení vykládat), neměla by se za každou cenu měnit legislativa; při další aplikaci se přece stačí řídit již jednou přijatým soudním rozhodnutím.

Pokud jde o poslední problém, musím přiznat, že trestní politika není mým oborem. Každopádně budu velmi rád, pokud mne upozorníte na případ, kdy je určitá sankce stanovená trestním zákonem nepřiměřená. V takovém případě bych se samozřejmě zasadil o přijetí změny.