Ing. Bc. Miroslav Krejča, CSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.02.2013 11:40:53 - filip meciar

S navrhovaným omezením imunity nemám problém

Poslanci v týdnu odhlasovali změnu Ústavy, která omezuje trestněprávní procesní imunitu pouze na dobu trvání mandátu poslance a senátora. Zákon už jednou prošel PS, ale neprošel v senátu. Jak se k němu postavíte nyní? A nemyslíte si, že by se měl zákon ještě zpřísnit – třeba o odebrání platu odsouze-nému či pozbytí mandátu v případě odsouzení, což PS také projednává?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.02.2013 7:30:31 - Ing. Bc. Miroslav Krejča, CSc.
Milá paní, vážený pane. Z Vašeho dotazu bohužel nedokáži odovodit, kdo je tazatelem, takže se budu snažit o univerzální formulace. S navrhovaným omezením imunity nemám problém. V případě pravomocného odsouzení by rozhodně byla na místě ztráta mandátu, ne pouze finanční sankce spočívajícíc v odebrání platu. Co se mě ale nelíbí je to, že několikrát do roka měníme naprosto nesystémově a chaoticky Ústavu. Udělali jsme ze základního kamene našeho právního pořádku trhací kalendář, a to je špatné. Naše reakce (reakce zákonodárců) na tlaky zvenčí někdy hraničí s hodně primitivním populismem. Naše politická kultura, jejíž součástí je ale i občan bez politických ambicí, hodně upadla a "světlo na konci tunelu" zatím moc vidět není. S pozdravem Miroslav Krejča.