Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.02.2013 18:33:07 - Jarka Nová

Amnestie

Vážený pane - můžete sdělit, proč senát nepodal žalobu též na P. Nečase, který podepsal prezidentskou amnestii a nese tudíž stejnou odpovědnost za za její důsledky, jako prezídent Klaus.
Děkuji Škrábková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.02.2013 13:37:50 - Milan Štěch

Dobrý den,

rád bych upozornil, že Senát ještě nepodal žalobu pro velezradu na prezidenta republiky. Zatím nebyl zajištěn dostatečný počet senátorů, kteří by s tímto krokem souhlasili.

Osobně podání žaloby pro velezradu nepodporuji, protože podle významných ústavních právníků nemá tato žalobu šanci na úspěch. Hrozí přitom velké riziko, že by Ústavní soud žalobu nepřijal nebo zamítl, a v takovém případě by mohl toto stanovisko Ústavního soudu vykládat prezident Klaus jako podporu  a potvrzení svého kroku.

Na předsedu vlády není možno žalobu pro velezradu podat. Situaci může řešit jedině Poslanecká sněmovna tím, že vysloví Nečasově kabinetu nedůvěru. Když se však ČSSD  snažila zařadit hlasování na pořad jednání sněmovny, většina v Poslanecké sněmovně to odmítla.

S pozdravem

Milan Štěch