RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.03.2013 15:39:47 - pony123

EU a potraviny

Zastáváte se EU v jejím boji ze zpřístupnění informaci zákazníkům o potravinách (země původu, obsah alergenů, větší písmo…). To je sice hezké, ale myslíte si, že by k tomu pod vlivem událostí nedošlo i na základě iniciativy jednotlivých států? A co naopak říkáte tomu, že zasahuje do trhu s potravinami v rámci jakéhosi sjednocení výrobků v rámci EU – problém s marmeládou, pomazánkovým máslem, velikostí okurek…? To vám přijde v pořádku? Proč to vlastně EU dělá? To si skutečně myslíte, že se podaří docílit stejné kvality potravin v celé EU? Podle mě by to bylo hezké, ale není to reálné

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.03.2013 9:46:40 - RNDr. Pavel Poc

Na úrovni členských států se řešení nedočkáme, protožy státy mají tendenci podléhat národním lobby výrobců potravin. Evropský parlament prosadil povinné označování země původů u vepřového, skopového nebo drůbežího masa. Povinné označování u ostatních výrobků bylo odmítnuto právě členskými státy. A nebýt Evropského parlamentu, nikdy by nedošlo k prosazení nových pravidel pro označování potravinářských výrobků, které začnou platit od příštího roku. Opravdu není v pořádku, pokud je složení uváděno písmem čitelným jen s velkou lupou.

Není možné, aby existovala různá pravidla pro označování potravin v každém členském státu, to by neexistoval žádný jednotný trh, kde je nezbytná existence jednotných pravidel. Trh nemůže být místem, kde každý může co chce, jak ho chápe naše pravice. Součástí toho je i skutečnost, že pod jedním názvem musí být prodáváno v různých zemích stejný druh zboží. Proto je například možné používat název marmeláda, jen pokud výrobek obsahuje podíl citrusů. A jediný rozdíl, který jako spotřebitelé pocítíme je, že máme konečně jasno v tom co jíme.

S pomazánkovým máslem je to obdobné. Jde jen o název náhražky másla z dob totality, vyrobené zejména za škrobu a podmáslí. Za totality se také nadávalo na to, jak komunistický režim tímto názvem lže vlastním lidem a prodává jim náhražku pod jménem máslo. Pomazánkové máslo jen nesmí mít máslo v názvu, protože s máslem nemá nic společného, ale jinak se bude prodávat dál.

V rámci EU je mnoho regionálních, kulturních i sociálních rozdílů. Aby například bylo jasné, že v jedné bedně je při obchodování srovnatelnáý počet okurek, je třeba alespoň rámcově stanovit jak mají vypadat. Vždyť i Vy si určitě z regálu neberete ovoce nebo zeleninu bez rozmyslu, aniž byste ji posuzoval a vybíral. Věřím, že v rámci jednotného trhu je možné dosáhnout stejné úrovně ochrany spotřebitele, a o to se v rámci svých mandátů v Evropském parlamentu usilovně snažíme.