RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.03.2013 12:30:14 - Řehoř

Pomazákové máslo, okurky a nezaměstnanost mladých

to jako chcete říci,že jsme národ trotlů,který nevěděl,že když kupoval za komunistů pomazánkové máslo,že to byla pomazánka a ne máso??Nebo snad chcete říci,že ještě EU vymyslí jak budou stromy rodit stejná jablka nebo snad budete nějak šlechtit okurky aby byly stejně velké.???S těmito nesmysli můžete krmit možná ty študáky v Budějicích,ale ne normálně myslící lidi.Věnujte se opravdu tomu co pomůže lidem slušně žít a co má smysl a ne s odpuštěním takovými nesmysi.Myslím si,že na to jste jste příliš dobře placeni a dejte ¨dětem možnost,aby si při EU přivydělaly a dejte jim ty okurky a jablka třídit dle velikosti a alepoň jim dáte práci-slušně placenou.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.03.2013 9:39:20 - RNDr. Pavel Poc

Nejde o to, jestli každý pozná rozdíl mezi máslem a pomazánkovým máslem. Jde o to, že pro mléčné výrobky, které se jmenují máslo, si členské státy stanovily určitý obsah mléčného tuku. Pomazánkové máslo ten parametr nesplňuje. Podobná pomazánka se vyrábí v Německu, Maďarsku, na Slovensku. Pouze naši výrobci tomu říkají “máslo” a dokonce chtěli tento název registrovat i pro ostatní státy. Pochopitelně narazili. Na používání názvu “pomazánkové máslo” českými výrobci si stěžovalo Slovensko. Na základě této stížnosti pak věc řešila nejprve Evropská komise, poté Evropský soud. A mimochodem, Evropský parlament se tím nezabýval, protože mu to nepřísluší.

U zeleniny a ovoce samozřejmě existují kategorie, a to podle kvality či velikosti. Jeden z jakostních požadavků u okurek byl pochopitelně tvar. Pokud okurky nepřesáhly určité zakřivení, měly první jakost, ostatní zakřivené okurky měly druhou jakost. Požadavky na jakost u okurek pocházely zejména od prodejců a přepravců, kterým se zjednodušila manipulace a přeprava. Přesně totiž vědí, kolik „rovných“ okurek se vejde do jedné bedýnky. Od roku 2009 tato jakostní klasifikace pro okurky už neplatí, ale stejně se používá a prodávají se stejné okurky jako předtím, protože je to pro prodejce jednodušší.

Ohledně jablek jsou požadavky na jakost stále platné, ale i bez nich by se prodávala stejná jablka jako nyní, protože by podměrečná nejakostní jablka stejně nikdo nechtěl.

Nesmyslné mýty a neochota mnoha lidí zjistit si pravdivé informace degradují složitou a smysluplnou práci institucí EU, která je vedena snahou za prospěšnost pro 500 miliónů Evropanů. Že snaha institucí EU má smysl a je úspěšná, o tom svědčí i fakt, že kolos 27 států je schopný určitým způsobem fungovat. Ještě před 70 lety tyto státy spolu dokázaly nanejvýš válčit.

Co se týče zajištění pracovních příležitostí pro mladé, je to právě EU, která se snaží tento palčivý problém řešit. EU podporuje v ČR například programy pro zaměstnání mladých „Stáže pro mladé“ a „Stáže ve firmách“, aby mladí bez praxe mohli získat pracovní zkušenosti. EU pobízí členské státy, aby obdobné programy zaváděly do praxe a otázku nezaměstnanosti mladých řešily. Troufnu si říci, že bez EU bychom neměli žádný takový program. Naše vláda prostřednictvím ministra Drábka dokázala pouze rezignovat na podporu zaměstnanosti a na roli Úřadů práce pomáhat nezaměstnaným při hledání práce. Namísto toho zaměstnanci Úřadů práce řeší nefunkční Šiškovi IT systémy a Drábkovy sKarty. V tomto ohledu buďme rádi aspoň za tu EU.