Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.09.2013 19:20:04 - Hana40

maturita 2015

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli už se ví, jak budou přibližně vypadat maturity v roce 2015 nebo kdy se to bude vědět, zda se počítá s tím, že by už byla povinná maturita z matematiky nebo byla nastavena úroveň maturit podle typu škol. Předpokládám, že v předčasných volbách vyhraje Sociální demokracie a Vy se stanete ministrem školství.
Za odpověď děkuji
Kvačková H.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.09.2013 16:52:53 - Marcel Chládek
Vážená slečno či paní Kvačková, 
děkuji za Váš dotaz. Nemůžeme samozřejmě předjímat výsledek voleb, o tom rozhodnou až voliči. Co se týče státní maturity, ta bohužel doplatila na neschopnost exministra školství Dobeše, který ji spustil v podobě, která neměla nikdy spatřit světlo světa. Sám jsem tuto věc veřejně kritizoval a upozorňoval na její rizika. Nerad to říkám, ale došlo na má slova. Poté se státní maturita na pár let "zmrazila" v podobě, kterou je však třeba dopracovat. Pokud bych se stal po volbách ministrem školství, byla by to jedna z prvních věcí, kterou bych se zabýval. ČSSD uvažuje o třech variantách státní maturity - jedna by byla pro gymnázia, další pro odborné školy a u učilišť by to byla mistrovská zkouška. 
Pokud jde o matematiku, nejdříve je třeba změnit způsob výuky tohoto předmětu, a to už od základní školy. Poté je možné uvažovat o zavedení povinné maturitní zkoušky z tohoto předmětu. Nejde ale ani tak o to, které předměty budou či nebudou povinné, jako spíš o to, aby maturita splnila svůj účel - tedy, aby to byl doklad o úspěšném zakončení středoškolského studia, který bude mít svou váhu. 
Systém je prostě třeba nastavit tak, aby fungoval. A samozřejmě co nejdříve.