Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.02.2014 12:55:17 - MichaelaW

Sociální nerovnost

Dobrý den, nevím zda to není jen můj dojem,ale zdá se mi,že se lidé na sociálních sítích stále více radikalizují. Není divu, protože i přes určité změny v politice, které dávají chudším občanům určitou naději,se tu mnoho kauz nedostává z místa. Je dost pomalá vymahatelnost práva, a to v případech lidí příliš chudých a příliš bohatých ovšem ze zcela opačných důvodů. Bude v dohledné době alespoň navržen zákon o prokázání původu majetku? Zákon,který by zamezil legalizaci trestné činnosti a zákon,který by snížil byrokracii na úřadech?Většina chudších občanů by ráda dosáhla omezení pravomocí exekutorů a z ní plynoucích excesů a patrně i nějaké formy oddlužení nemajetných protože opakované "návštěvy" exekutorů jim znemožňuji trvalejší bydlení-bytní nebo ubytovatelé dlužníky v exekuci vystěhovávají.Podotýkám,že jde většinou o lidi zcela nemajetné, kteří jsou tak existenčně likvidováni.Nemyslím si navíc,že by tyto praktiky byly běžné i v okolních státech.Prosím,pokusíte se něco změnit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.04.2014 14:58:59 - Ing. Zdeněk Škromach
  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Vážená paní Michaelo,

mezilidské vztahy a chování lidí na sociálních sítích se skutečně vyhrocuje v důsledku dlouhodobě zhoršující se sociální situace občanů, v důsledku dvou volebních období pravicových vlád Petra Nečase, Miroslava Kalouska, Karla Schwarzenberga a dalších představitelů ODS a TOP 09 a v neposlední řadě i v důsledku mediální interpretace veřejného dění. Před koaliční vládou ČSSD stojí zásadní úkol, a  to je, navrátit občanům důvěru ve stát, v právní systém a opět rozvíjet ekonomiku a společenskou úroveň občanů ČR.

Vláda se ve svém programovém prohlášení zavazuje k vytvoření "zákona o prokázání původu majetku – v odůvodněných a zákonem přesně stanovených případech – umožní správci daně požadovat, aby fyzická osoba prokázala, že její majetek odpovídá příjmům vykázaným v minulosti touto fyzickou osobou ke zdanění („přenesení důkazního břemene“)". V souvislosti s omezením pravomocí exekutorů bych byl opatrnější, dluhy se musí platit a musí zde být někdo, kdo má pravomoci toto naplňovat. Dění, kterého jsme svědky neplyne tolik z pravomocí, avšak ze zlovůle některých exekutorů, často jde o představitele velkých exekutorských úřadů. V tomto jsem podporovatelem územní působnosti exekutorských úřadů, zavedením by došlo k zefektivnění a zároveň k transparentnosti a nutnosti solidního legálního jednání exekutorů v místě jejich působení, kde je každý zná, kde mají své sousedy. Ačkoli zákon o soudních exekutorech a exekuční činnosti zatím nebyl vládou nastíněn, přesto jsem inicioval dotaz na ministryni spravedlnosti a je zde podpora a vůle situaci napravit a zákony novelizovat i napříč politickým spektrem v Poslanecké sněmovně.

Hezký den, Zdeněk Škromach