Ing. Adam Rykala

  • SOCDEM
  • Ostrava-Jih
  • radní městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.03.2014 10:38:12 - flip

živnostníci nejsou paraziti

Pane poslanče, dobrý den, jste člen rozpočtového výboru. Kdy představíte KONKRÉTNÍ návrh změny ve výběrů daní živnostníky? Když už jim chcete snižovaní paušálů podkopat nohy, nemyslíte, že by si zasloužili to vědět s předstihem, aby se mohli přizpůsobit? A nemyslíte, že na vámi představené změny doplatí především malí živnostníci? Co třeba více prodiskutovat zastropování paušálů? Vaší straně obzvlášť připomínám, že živnostníci nejsou paraziti

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.03.2014 7:22:28 - Ing. Adam Rykala
Dobrý den,

děkuji Vám za dotazy ohledně budoucnosti výběru daní od živnostníků. V této věci bych chtěl zprvu říci, že slova o parazitech zásadně odmítám stejně tak, jako je odmítá celá sociální demokracie. Tento nešťastný výrok nebyl mířen proti 90 % poctivých živnostníků, kteří jsou tahouny malého podnikání v České republice, ale zbytku těch, kteří systém, jak je v současnosti nastaven, zneužívají. 
Co se týká konkrétních opatření, která provedeme, je potřeba říci, že v této věci probíhají uvnitř koalice velké diskuse. Nemusíte tak být v obavách, že bychom přes neinformovanost občanů konali kroky, které by jim ztěžovaly život. Já osobně na systému výběru daní od živnostníků zastávám ten názor, že by mělo dojít ne k osekávání paušálů, ale k jejich úpravě. Musíme analyzovat zda konkrétní obory opravdu potřebují odečítat potřebné procento z daňového základu v takové výši, na které mají dle zákona nárok. U mnoha především administrativních oborů bych si dokázal představit jisté snížení nároků na užívání paušálů ze současné poměrně vysoké míry, naopak bych to pak viděl u oborů řemeslných, kde bych nároky ze strany živnostníků klidně navýšil. 
Také, co se týká jisté reformy této věci, vidím velký prostor ve změně kontroly plátců daně ze strany státu. Doufám, že se výběr a následná kontrola zefektivní a výběr daní nejen od živnostníků poroste. Pak už nebude důvod zvyšovat daně či měnit paušály, neboť výběr pouhou změnou práce státu bude o mnoho vyšší.
Ještě jednou Vám děkuji za dotaz a zdraví Adam Rykala