Prof. JUDr. Helena Válková, CSc.

  • ANO 2011
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.03.2014 12:24:56 - Petra S.

exekutoři

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda pracujete na změně exekučního zákona? jaké změny preferujete? Jaký názor máte na společnost Tessile Dita, která spolupracovala jako jediná "vymahačská" firma pro DPP. Pohledávky, které okamžitě nevymohla šly pravděpodobně opět k soudu či se přeprodaly (jen tak) společnosti Tessile Dita services s.r.o. a dluh rázem vzrostl v řádů tisíců. Tyto pohledávky po té odkoupili jiní exekutoři (u nás v praze Podkonický, SObíšková apod.) a dluh opět rapidně stoupl.(z 900,- na 25tis. během 3-4 let běžně) Pokud má člověk exekucí od stejného podniku více a každý dluh překračuje určitou částku, je zde možnost zažádat o sloučení dluhu. Bohužel ne, když jeden dluh odkoupí" exekutor od Tessile Dita a druhý od Tessile Dita services s.r.o. Vidíte to jako chytré obejití zákona, jak vytřískat více peněz nebo se jedná o podvod? Zajímalo by mě také, zda mají exekutoři právo účtovat si poplatek 600 Kč, když rozloží dlužnou částku na více splátek. Na koho se obrátit?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.03.2014 17:17:53 - Prof. JUDr. Helena Válková, CSc.
 

Dobrý den,


k legislativním otázkám Vás mohu odkázat na mé nedávné stanovisko:


„Jak jsem se krátce po mém jmenování do funkce ministryně spravedlnosti opakovaně v médiích vyjádřila, považuji otázku řešení nepřiměřených nákladů v exekučním řízení za jednu ze svých priorit, zejména pokud jde o rychlost řešení tohoto problému.


Přesto zaujímám k poslanecké iniciativě ve věci odměn advokátů u bagatelních pohledávek v exekučním řízení, byť jde nepochybně o dobrý úmysl, neutrální postoj. Jsem totiž toho názoru, že věc je třeba řešit komplexní novelizací příslušných předpisů a nikoli jen dílčí změnou.


V této věci chci připomenout, že současná vláda se v souladu s koaliční smlouvou a se svým programovým prohlášením zavázala k předložení komplexního vládního návrhu změn předmětné právní úpravy.


Ministerstvo spravedlnosti již aktivně přistoupilo k hledání řešení a ve spolupráci s neziskovým sektorem (Člověk v tísni) i profesními organizacemi (Česká advokátní komora, Exekutorská komora) intenzivně pracuje na změně vyhlášky o advokátních tarifech, stejně jako na odpovídající změně občanského soudního řádu i exekučního řádu.


V případě advokátního tarifu by mělo dojít k novému normování odměn, když u tzv. bagatelních sporů (do výše 10 000 korun) se bude sazba odměny advokátů pohybovat v řádu sta korun za jeden úkon. Rovněž se sníží paušální náhrada hotových výdajů a bude nastaven strop, tedy maximální množství hrazených úkonů. Toto výrazné snížení odměn advokátů se velmi významně promítne v celkových nákladech za exekuční řízení.


Očekávám, že výše uvedené změny budou dle Plánu legislativních prací vlády předloženy vládě k projednání v dubnu tohoto roku.“


Pokud jde o problémy s jednotlivými exekutory, doporučuji se obrátit přímo na Exekutorskou komoru České republiky, konkrétně na webu: http://ekcr.cz/polozit-dotaz.


S pozdravem


Helena Válková