Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.04.2014 10:11:02 - qwer

zahraniční politika USA

Jak je podle vás možné, že USA, taková velmoc, nezvládá důsledky svých invazí? Mám na mysli vojáky, kteří se účastnili zásahu na BV a následně mají trvalé následky, a to i psychické, Jak byste v tomto směru hodnotil politiku USA, její ideály prosadit všude demokracii, na úkor vlastních národa? Vím, že je to irelevantní otázka, ale budu rád, když se vyjádříte.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.04.2014 14:02:13 - Ing. Antonín Seďa
 Není to vůbec irelevantní otázka. Obecně je nutno říci, že takzvaný vývoz demokracie Západu nelze aplikovat všude. Příkladem je Irák či Afghánistán. Historicky je třeba vidět, že USA vznikly jako demokracie zdola a nikoliv zhora jako evropské státy. Demokratické hodnoty jsou u Američanů zažité, tak jako právo na spravedlnost. Ale celý ekonomický a sociální systém je v USA poněkud odlišný než v zemích Evropské unie. Podobně je na tom politika, kdy ve Spojených státech Amerických jde o soutěž dvou hegemonů a to konzervativců (republikánů) a demokratů. Je to také prezidentský systém, kdy s novým prezidentem přichází celá nová administrativa. Nicméně politika je úzce svázána s národními, chcete-li ekonomickými zájmy. Takže i vlastní politická rozhodnutí se dělají na základě ekonomických čili národních zájmů. Národní prvek není obvyklý pouze v USA, ale také ve Francii, Německu, Itálii či VB.Takže při vlastním hodnocení prosazované poltiiky je nutné vycházet nejen z přítomnosti, ale i z minulosti.
Co se týče první otázky, problém je o to složitější, že USA vydávají 70% výdajů z rozpočtu NATO. V rámci ochrany svých profesionálních vojáků hojně využívají či outsourcují soukromé polovojenské či vojenské jednotky. Ty jdou povětšinou v první linii tam, kde je bezpečnostní situace špatná. Sice to stojí hodně peněz, ale státní rozpočet to uchrání od poskytování zdravotních a sociálních služeb válečným veteránům. Ano, máte pravdu v tom, že USA se potýká s velkými náklady, které právě souvisejí s pokrytím veřejné služby pro trvale postižené válečné veterány. Zejména z pohledu psychických problémů či zranění. Nicméně v USA si svých vojáků váží a péče o ně je na vysoké úrovni. A nyní k poslední otázce, která úzce souvisí s demokraciií zdola. Svoboda a demokracie je spolu s národními zájmy základem zahraniční politiky USA. Tady bych netvrdil, že tato politika jde na úkor vlastních Američanů. Ale určitě z pohledu například evropského sociálního demokrata bych raději viděl více výdajů na veřejné zdravotnictví či sociální péči. Ale to je o prioritách politiky a politických stran v USA. Tam vládne neo-liberalismus a tržní kapitalismus se vším všude. Já jejich politiku respektuji, ale jako Evropan a Čech mám jinou představu a jiné priority politiky. Prostě v tomto ohledu je Evropa rozdílná a já jsem tomu rád.