Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.04.2014 12:01:13 - cvrček ála

veřejná služba a nezaměstnanost

Já nechápu co je špatného na to, že nezaměstnaný, který pobírá dávky, pracuje? Vždyť je to i plus pro něj, že neztratí pracovní návyky. Nemělo by to podle mě být pro všechny nezaměstnané, a vyjmula bych starší generace, které mají handicap v podobě věku, ale proč by mladí, zdraví lidé nemohli pracovat, když něco chtějí? A ještě jedna věc by mě zajímala, jak chcete snížit nezaměstnanost? A můžete být konkretní v případě Moravsk. kraje? Zvýšením minimální mzdy? A jak se stavíte k uzavření dolu Paskov, kde má na celé krizi svůj lví podíl ČSSD?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.05.2014 23:01:43 - Ing. Zdeněk Škromach
Dobrý den, podpora v nezaměstnanosti je primárně dávka nouze, kterou většinou pociťuje člověk, který ztratil a nemůže najít zaměstnání. A na tyto dávky máte plné právo, pakliže jste si v době zaměstnání platila sociální pojištění. Pakliže narážíte na můj názor proti znovu zavedení veřejné služby, jde o to, že podporované veřejně prospěšné práce jsou odměňovány mzdou, která je zdaněná a je z ní odvedeno pojištění, člověk vykonávající veřejně prospěšné práce tak nejen že je motivován pracovat odměnou, je společensky plnohodnotný, nemusí být ze své nezaměstnanosti frustrován, navíc však také doba výkonu veřejně prospěšných prací se mu započítává do výpočtu starobního důchodu. To u veřejné služby není. Proto považuji její znovuzavedení za zbytečné až nevhodné. Nezaměstnanost se vláda jistě chystá snížit vytvořením nových pracovních míst investičními pobídkami. V plánu je i zvýšení minimální mzdy, to ale nezaměstnanost pravděpodobně nesníží, spíše zlepší sociální úroveň zaměstnanců. Je však vhodná i z toho hlediska, že se práce pracujícím musí vyplatit, například i proto, abychom za ní byli ochotni dojíždět apod.  Hezký den Zdeněk Škromach