Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.04.2014 20:03:18 - palot

Dvě otázky, pane Seďo

Vážený pane Seďo, promiňte, že čtu cizí korespondenci, ale rád bych Vám položil dvě otázky: myslíte, že je řešením vnitřních záležitostí Ukrajiny, když se v Kyjevě za vrcholící krize střídali politici Evropské unie jeden za druhým, když samotní Američané přiznávali, kolik je stála podpora majdanistů? A druhá otázka: je opravdu vydíráním, když chtějí Rusové zaplatit to, co dodali ukrajinské straně? Myslím, že dvě miliardy nejsou žádné drobné, nad kterými by šlo mávnou rukou. Tady u nás, když budete dlužit dvacet korun, pošlou na vás exekutora a zfendujou vám byt a udělají z vás bezdomovce. Jak byste se stavěl k tomu, kdyby Ukrajina kupříkladu stejnou sumu dlužila EU a ta by trvala na zaplacení? Taky byste to nazval vydíráním? Bylo by toho více, ale pro začátek tyto dvě otázky stačí. Přeji pěkné dny.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.04.2014 16:27:43 - Ing. Antonín Seďa
 Hezký den a rád zodpovím na obě otázky. Ano, máte pravdu. Proto jsem koneckonců položil tu první otázku, aby veřejnost věděla, jakéže to podmínky kladla EU Ukrajincům. Nedělá mi problém, když politici navštěvují Ukrajinu, protože to je součástí jejich práce. Na druhou stranu je nutno přiznat, že Ukrajiny leží v Evropě a jako stát  50 mil.obyvateli výrazným způsobem může ovlivnit ekonomickou a bezpečnostní situaci v Evropě. Ukrajina je v politické, ale zejména ekonomické krizi, takže vůbec se nedivím, když se tam politici střídají jak na běžícím páse. Je nutno nezaměňovat příčinu a důsledek.
Já jsem nehovořil o dluhu Ukrajiny za dodávku plynu ve výši dvou miliard. To je dluh, který musí Ukrajinci zaplatit. Já jsem mluvil o tom, že za premiérky Tymošenkové byla cena za ropu i plyn značně vysoká, za pana Janukoviče se výrazně snížila, pan prezident Putin v rámci nepodepsání asociační dohody s EU opět slevnil a nyní, po odstranění Janukoviče a nastolení pro západní vlády, opět cenu vykrucuje nahoru. To je to, o čem jsem hovořil. Proto je důležité, aby i EU a naše republika měla energetickou bezpečnost zajištěnu ve spolupráci s ostatními zeměmi. Dnes například Slovensko nemá uzavřenu smlouvu o dodávce plynu s Ukrajinou. O vydírání jsem nehovořil z důvodu zaplacení těch dvou miliard, ale o "pružné" cenové politice pana prezidenta RF.